Foto van de maand, de mooiste van 2018

René Alblas

28 December 2018 .

In de Rootsrubriek Foto van de Maand, tonen we zowel op de site als in het blad maandelijks de mooiste foto’s die gemaakt worden door onze lezers. En daar zijn we trots op. Geen enkel ander tijdschrift heeft zoveel natuurfotografietalent onder zijn lezers!

We zijn heel blij dat al die fotografen hun mooie werk graag met ons willen delen. Dank hiervoor! En we hopen in 2019 weer veel moois te ontvangen!

Fotografie-redacteur René Alblas maakte zijn persoonlijk keuze uit de Foto van de Maand winnaars van 2018. Hij koos er zes. Je vindt ze hieronder, met het juryrapport en de toelichting van de fotograaf.

 

Twee mieren in één klap – Amanda Blom (Roots juli 2018)

Opvallende foto. De houding van de diertjes is fraai en de details (haartjes op kop, lijf en pootjes) komen goed tot hun recht. De overheersende paarse omgeving is een goede keuze.

Fotograaf aan het woord:

Details vastleggen die je met het blote oog nauwelijks kunt zien, dat doet Amanda graag. Deze twee mieren trof ze op een paars viooltje in haar achtertuin. De “samenwerking” van deze twee maakte de mieren extra fotogeniek. Het fotograferen viel niet mee, omdat de snelle diertjes bijna nooit stilzitten. Amanda was dan ook best trots dat het haar lukte om deze twee mieren, in één klap, scherp te fotografen.

 

Dansen op het water – Iris Waanders (Roots juni 2018)

Deze foto heeft alles mee: prachtig licht, de gracieuze houding van de grutto, de dynamische druppels, en een fraaie compositie. Het lage standpunt van de fotograaf maakt de foto extra aansprekend. Een echte winnaar!

Fotograaf aan het woord:

De fotohut op Marken is een bijzondere plek. De eigenaars laten een weiland deels onder water staan als plasdras-gebied voor vogels. Vanuit een soort pipowagen die er middenin staat heb je een prachtig zicht op alle weidevogels. Iris kwam om 13.00 uur aan bij de hut en verbleef er bijna 24 uur. Dat is verplicht, om de vogels zo min mogelijk te storen. Het wassen van de grutto’s was één van de hoogtepunten, een feest om te fotograferen.

 

Paraderende Jan-van-Gent – Conny Schotanus (Roots april 2018)

Opvallende opname waarin alles klopt: de gecentreerde compositie is perfect, het bijna horizontale veertje in de snavel doorbreekt hert subtiel de symmetrie, het licht is mooi zacht waardoor de halsveren niet zijn uitgebeten en de kleurstelling is fraai. Bovendien geeft de foto een originele kijk op deze al vaak gefotografeerde vogel.

Fotograaf aan het woord:

Conny maakte deze opname op Helgoland. Ze ontdekte deze paraderende jan-van-gent met veer en wilde daar graag een mooie foto van maken. Maar dat viel nog niet mee. Ze wilde het dier isoleren van de omgeving, dus geen andere vogels in de achtergrond en vooral geen andere fotografen in beeld. Een extra laag standpunt, waarbij de lucht als achtergrond zou dienen, bleek de oplossing. Toen was het nog wachten op het moment dat de vogel naar de fotograaf keek.

 

In het veld – Roeli van Til (Roots juli 2018)

Deze foto heeft alles mee. Prachtig licht, dauwdruppels, mooie lichtvlekjes en een uitstekende compositie. De onscherpe kievitsbloemen in de achtergrond maken het beeld áf.

Fotograaf aan het woord:
Roeli was al eerder naar dé kievietsbloemen-hotspot van Nederland geweest, tussen Hasselt en Zwolle. De eerste keer had ze vooral ingezoomd op de fraaie bloemen, deze keer wilde ze ook graag de omgeving meenemen in haar foto. Gelukkig was er dauw en een prachtige zonsopgang.

 

Herfst – Inge Duijsens (Roots december 2019)

Een heerlijke herfstplaat. De houding van de eekhoorn is perfect en door het oog exact in het midden van de foto te plaatsen is er rust gekomen in de compositie. Ook de verticale opbouw van dit beeld is sterk; onderaan een laagje herfstbladeren, daarboven een randje mos en verder een onscherpe achtergrond.

Fotograaf aan het woord:

Inge maakte deze plaat niet vanuit een schuilhut, maar in een natuurlijke setting in het bos. Wel had ze een paar nootjes verstopt tussen de paddenstoelen in de hoop dat ze een eekhoorn samen met de paddenstoelen kon fotograferen. Ze ging vervolgens op een afstandje op de grond liggen en wachtte totdat er een eekhoorn op de juiste plek ging zitten. Dat de eekhoorn zo’n mooie pose aan zou nemen had ze niet durven dromen.

 

Rise and shine – Nancy van Verseveld (Roots februari 2019)

Een mooie invulling van het thema “groot en klein” : een klein vogeltje in een groots boslandschap. Het zachte licht, de nevel en de rijp maken van deze opname een topplaat. De compositie is uitstekend: de centraal geplaatste merel (vrouwtje) steekt goed af tegen de lichte achtergrond. Mooi ook dat er nog wat blad aan de bomen zit, dat maakt de foto nog aantrekkelijker.

Fotograaf aan het woord:

Nancy laat zich het liefst verrassen als ze ergens naartoe gaat om te fotograferen. Zo maakte ze op een mistige zondag in december een lange wandeling in het Speulderbos bij Ermelo en ontdekte dit vogeltje in een mooi boslandschap dat zowel herfstige als winterse ingrediënten had. Voor haar hét bewijs dat je het beste niet van tevoren kunt plannen wat je gaat fotograferen.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Maand