Foto van de Maand oktober 2019: 6 handige tips

René Alblas

23 September 2019 .

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand oktober 2019 ?

Het thema voor de Foto van de Maand oktober 2019 wedstrijd is ‘Rood/oranje/geel’. Je kunt je foto’s inzenden tot en met 20 oktober. Maximaal 10 foto’s per inzender, de foto’s moeten tussen de 2,5 en 10 MB zijn. Lees voordat je instuurt eerst nog even de spelregels. Om je winkansen te vergroten geven we hier zes handige tips.

  • Natuurlijk kun je kiezen voor bekende herfstattributen zoals blaadjes, paddenstoelen of bomenrijen. Maar denk ook eens aan najaarsbloemen of vruchten in de goede kleur. Ook vossen en eekhoorns kunnen een prachtige oranje gloed hebben.
  • Een opvallende verkleurder is de krentenboom, in oktober worden de blaadjes intens rood.
  • Als je herfstblaadjes wilt fotograferen, probeer dan vers gevallen beukenblad te vinden. Wanneer het net van de boom is, wordt het licht optimaal weerkaatst en is de kleur heel intens.
  • Een polarisatiefilter versterkt de kleuren en voorkomt storende reflecties van waterdruppels. Natte herfstblaadjes krijgen een intensere kleur en blauwe luchten worden feller. Als je deze polarisatiefilter (ook wel CPL filter genoemd) eenmaal op je lens hebt geschroefd, kun je draaien om het gewenste effect te krijgen. Pas wel op dat je nooit meerdere filters op elkaar plaatst, dat geeft ongewenste effecten en het is lastig om ze van elkaar los te krijgen.
  • Een zonsondergang (of opgang) kan prachtig zijn, maar valt op de foto nog wel eens tegen. Kijk of er spannende wolken in de lucht zijn of probeer wat overvliegende trekvogels in je beeld te krijgen.
  • Op een mooie zonnige herfstdag kan er aan het einde van de middag mooi warm licht zijn dat de natuur een oranje tintje geeft.

 

Meedoen aan de Foto van de Maand oktober 2019 wedstrijd. 

Foto van de Maand oktober 2019

Foto: Marieke van der Doef

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Maand