Roots Foto van de Maand februari: 5 handige tips

René Alblas

2 February 2017 .

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand februari? Het thema is “Licht en donker”.

Je kunt inzenden tot en met 26 februari.

Om je winkansen te vergroten geven we hier 5 handige tips.

• Zoek een wat hogergelegen plek, bijvoorbeeld de top van een duin en probeer op een heldere ochtend het allereerste zonnestraaltje vast te leggen. In februari komt de zon op rond 8.00 uur. Dus je hoeft niet heel vroeg je bed uit om de overgang van nacht naar dag te fotograferen.

• Witte berkenstammen tegen een donkere achtergrond kunnen een mooi resultaat geven. Probeer wel tekening in de achtergrond te houden.

• Grijsverloopfilters zijn handig bij zonsopkomsten en zonsondergangen. Het menselijk oog kan een veel groter verschil zien tussen licht en donker dan een camera. Bij een sterk contrast wordt de lucht daardoor uitgebeten wit en/of het landschap veel te donker. Een grijsverloopfilter op je camera zwakt het contrast wat af waardoor je meer details zult zien op de foto.

• Je kunt bij dit thema ook denken aan vogels met sterke contrasten zoals de ekster, de witte kwikstaart, de grote bonte specht, de eidereend of het nonnetje.

• Met een lage zon kun je in het bos nu een prachtig lijnenspel van boomschaduwen fotograferen. Dit lukt het best in bossen waar de bomen ver uit elkaar staan.

Meedoen kan hier.

Foto: Rob Bulder

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Maand