Roots Foto van de Maand wedstrijd augustus 2019: 7 handige tips

René Alblas

30 July 2019 .

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand augustus 2019 ?

Het thema voor de Foto van de Maand augustus 2019 wedstrijd is ‘Strand en duinen’. Je kunt je foto’s inzenden tot en met 18 augustus. Maximaal 10 foto’s per inzender, de foto’s moeten tussen de 2,5 en 10 MB zijn. Lees voordat je instuurt eerst nog even de spelregels. Om je winkansen te vergroten geven we hier zes handige tips.

• Veel wind is een pluspunt als je op het strand fotografeert. Golven kun je vastleggen met een sluitertijd van 1/10 of langer, zo krijg je een mooie bewegingsonscherpte.

• Opwaaiend zand is zeer fotogeniek en ook hier kun je experimenteren met langere sluitertijden. Probeer ook iets van een blauwe lucht in de foto te krijgen, anders kan het een grijzig en saai beeld opleveren.

• Strandlopers langs de vloedlijn vormen een ideaal onderwerp. Benader ze zo voorzichtig mogelijk en maak je klein. Zo heb je de minste kans dat je onderwerp voortijdig wegvliegt.

• Kwallen kunnen zeer fotogeniek zijn. Met oostenwind vind je ze het meest op het strand.

Foto: Margreet Frowijn-Druijven

• Als je het liefst je eigen tempo bepaalt, kun je je richten op zandstructuren. De zee als “beeldhouwer” blijft fascineren. Als je dit doet bij een lage zonnestand, komen de reliëfs het mooist tot hun recht.

• Met helmgras kun je prachtige grafische (macro)opnames maken. Mooi licht is daarbij wel van belang om grijzigheid te voorkomen. Maak ook eens gebruik van de (lange) schaduwen van helmgras als de zon heel laag staat.

• Vroeg opstaan loont: voordat de badgasten en toeristen arriveren, kan het zand er nog mooi maagdelijk uitzien.

• Wil je nog meer inspiratie om betere foto’s te maken? Kijk dan eens naar de rubriek Uitgelicht op de Rootssite.

 

Meedoen? Dat kan hier.

Foto bovenaan: Bert Faber

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Maand