Roots Foto van de Maand juli 2019: 6 handige tips

René Alblas

1 July 2019 .

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand juli 2019 ?

Het thema voor de Foto van de Maand mei 2019 wedstrijd is ‘Vlinders en libellen’. Je kunt je foto’s inzenden tot en met 22 juli. Maximaal 10 foto’s per inzender, de foto’s moeten tussen de 2,5 en 10 MB zijn. Lees voordat je instuurt eerst nog even de spelregels. Om je winkansen te vergroten geven we hier zes handige tips.

• Werk in de vroege ochtend. Het licht is mooi, er is vaak dauw, insecten zitten mooi stil en zo krijg je verreweg de beste resultaten. Zorg ervoor dat je voor zonsopkomst al geprepareerd bent om je beeld te gaan maken.

• Is vlinderfotografie nieuw voor je? Zoek dan een vlinder met geopende vleugels en probeer je camera evenwijdig aan de vlindervleugels te houden. Zo krijg je een mooie, gelijkmatig scherpe weergave. Je kunt dan volstaan met een geringe scherptediepte waardoor minder mooie achtergronden vervagen.

• Neem je tijd. Probeer niet zoveel mogelijk vlinders/libellen in één sessie vast te leggen, maar concentreer je op één diertje. Langer bestuderen zorgt voor betere foto’s.

• Gebruik een statief. Je bent weliswaar iets minder flexibel, maar het loont. Probeer wat voorwerk te doen door te bepalen waar je de meeste kans hebt op vlinders of libellen en plaats daar je statief. Vlinders hebben bepaalde ‘waardplanten’ waarop ze regelmatig terugkeren, libellen gebruiken vaak een zelfde tak lang de sloot.

• Benader vlinders heel voorzichtig om te voorkomen dat ze wegvliegen. Wanneer je een schaduw werpt over de vlinder zal hij direct wegvliegen.

• Ook libellen moet je heel voorzichtig benaderen. Hier geldt dat je het beste al van een afstand op ooghoogte van de libel kunt komen, als je het diertje dan in een rechte lijn benadert (met de camera al op de goede hoogte) heb je het minste kans om opgemerkt te woorden.

• Wil je nog meer inspiratie om betere foto’s te maken? Kijk dan eens naar de rubriek Uitgelicht op de Rootssite

 

Hier kun je je foto’s inzenden.

Zilveren maan, foto: Tom Kruissink

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Maand