Bosanemonen in bloei

René Alblas

25 februari 2024 .

Deze prachtige bosanemonen in bloei zijn gefotografeerd door Marja Koole. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

“Het is altijd weer een feest als de bosanemonen bloeien. Deze foto is gemaakt in de omgeving van kasteel Hackfort in de Achterhoek. Ik maakte de foto liggend in de bramen, voor het mooiste perspectief”, aldus de fotograaf.

Bosanemoon-weetjes

De bosanemoon heeft een wortelstok, die niet ver onder de grond ligt. Uit deze stok groeien meerdere plantjes, op vrij korte afstand van elkaar. Waardoor je vaak een witte zee van fragiele bloemetjes kunt zien. Ondanks zijn fragiliteit is het een taaie doorzetter. Op vochtige, humusrijke loofbosbodems langs bosranden en op open plekken in het bos, is het plantje “niet uit te roeien”. De bosanemoon bloeit tussen maart en mei, afhankelijk van de temperatuur in het voorjaar. In deze periode trekt de plant de eerste bestuivers aan zoals bijen en zweefvliegen. Veel natuurfotografen zijn dol op deze plant.

Dit zijn de 5 beste plekken om bosanemonen te vinden.

Nog een fraaie Foto van de Week van een bosanemoon.

bosanemonen
Marja Koole zocht (en vond) het juiste perpectief, zo kijk je mooi schuin in de bosanemonen in bloei

Ook lezen: zo fotografeer je een bosanemoon met tegenlicht.

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de februari-wedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand maart wedstrijd. Het thema daarvan is Lente Macro’s. Inzenden voor deze wedstrijd kan nog tot en met 3 maart. Op 5 maart start de april wedstrijd. Het thema voor die wedstrijd is Less is more.

Enthousiast van deze Foto van de Week met een bosanemoon in bloei? Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week