Bosanemoon in bloei

René Alblas

10 maart 2024 .

Wat een schitterende foto van een bosanemoon in bloei! De maker van deze foto is Karin de Jonge. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

“Aan de voet van drie pinksterbloemen stond deze uitbundig bosanemoon in bloei. Als de solozanger met een achtergrondkoor!”, aldus de fotograaf.

Bosanemoon-weetjes

De bosanemoon heeft een wortelstok, die niet ver onder de grond ligt. Uit deze stok groeien meerdere plantjes, op vrij korte afstand van elkaar. Waardoor je vaak een witte zee van fragiele bloemetjes kunt zien. Ondanks zijn fragiliteit is het een taaie doorzetter. Op vochtige, humusrijke loofbosbodems langs bosranden en op open plekken in het bos, is het plantje “niet uit te roeien”. De meeste kans op een bosanemoon in bloei ligt tussen maart en mei, afhankelijk van de temperatuur in het voorjaar. In deze periode trekt de plant de eerste bestuivers aan zoals bijen en zweefvliegen. Veel natuurfotografen zijn dol op deze plant.

Dit zijn de 5 beste plekken om bosanemonen te vinden.

Nog een fraaie Foto van de Week van een bosanemoon.

bosanemoon roots

Ook lezen: zo fotografeer je een bosanemoon met tegenlicht.

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de maart-wedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand aprilwedstrijd. Het thema daarvan is Less is more. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 9 april. Op 11 april start de mei wedstrijd. Het thema voor die wedstrijd is Jonge dieren.

Enthousiast van deze Foto van de Week met een bosanemoon in bloei? Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week