Draaihals met gouden omlijsting

René Alblas

25 September 2022 .

Het vinden van een draaihals is sowieso al bijzonder. Deze vogel dan ook nog eens mooi fotograferen is helemaal speciaal. Peter Boers deed het. Zijn toelichting: “Een draaihals is in Zuid-Holland een zeldzame gast en deze te kunnen fotograferen is een gouden moment geweest. De late gouden zon die op de achtergrond op een bosje koolzaad stond, gaf de draaihals een gouden halo mee.” Dit is de nieuwe Roots Foto van de Week!

Peter Boers stuurde deze foto van een draaihals in mooi licht in voor de Roots-wedstrijd Foto van de Maand oktober. Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand.  Je kunt nu  inzenden voor de wedstrijd van oktober. De uiterste inzenddatum is 15 oktober en het thema is Goudtinten. Op 20 oktober start de november/decmberwedstrijd, het thema daarvoor is uilen. Hieronder vind je handige tips om mee te doen aan de oktoberwedstrijd.

Meedoen aan de wedstrijd.

Zo kilinkt de draaihals. 

Tips voor de oktoberwedstrijd met als thema Goudtinten

  • De eerste herfstbladeren kunnen een fraai fotografieonderwerp opleveren. Hangen de bladeren nog aan de boom, probeer dan eens met tegenlicht te werken. Als de zon dwars door een blad schijnt, kun je de nerven mooi in beeld brengen. Ligt het herfstblad al op de grond dan kun je de compositie volledig naar je hand zetten. Regen- of dauwdruppels zorgen voor extra sfeer. Dit kun je eventueel nabootsen met een plantenspuit.
  • Vroeg opstaan loont! Het eerste zonlicht zorgt voor een prachtige gouden gloed over het landschap. Het licht is zacht, waardoor je geen uitgebeten plekken of te zware schaduwen in je foto krijgt. Dit is het zogenaamde gouden uur. Hoe lang dit gouden uur duurt is moeilijk te zeggen, soms is het maar een paar minuten. Ook ’s avonds vlak voor zonsondergang is er een gouden uur, dat in werkelijkheid ook veel korter duurt.
  • Wil je precies weten wanneer de zon opkomt of ondergaat? Gebruik dan een speciale app zoals The Sun Ephemeris.

Bekijk hier alle foto’s van de week.

 

Meedoen aan de wedstrijd.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week