Een jonge groenling in de tuin

René Alblas

14 April 2024 .

In eigen tuin maakte Anjella Buckens deze foto van een jonge groenling. Het fijne portret is de nieuwe Roots Foto van de Week.

De groenling is een zangvogel uit de vinkenfamilie. Het is een forse zaadeter met een kenmerkende “stierennek” en een krachtige snavel die harde zaden kan kraken. In Nederland en België is de groenling vaak te vinden in halfopen landschappen, zoals bebouwde omgevingen, bosranden en bossen met veel open plekken. Ook in tuinen worden groenlingen vaak waargenomen. Coniferen zijn favoriet om in te broeden.

Het mannetje is mosgroen met geelgroene boven- en onderdelen. Het vrouwtje is wat minder opvallend met een bruingetinte rug. Een jonge groenling is wat grijzer en meer gestreept.

Hier lees je waarom het helaas niet zo goed gaat met de groenling in Europa.

Zo klinkt de groenling.

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de aprilwedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand mei wedstrijd. Het thema daarvan is Jonge dieren. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 14 mei. Op 16 mei start de juni/juli wedstrijd. Het thema voor die wedstrijd is Europese landschappen.

Samen met het WWF

De wedstrijd Foto van de Maand juni/juli organiseert Roots in samenwerking met het WWF. Er is dan ook een speciale prijs te winnen: een wandel/prik stok van het Wereld Natuur Fonds.

Enthousiast van deze Foto van de Week van een groenling? Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week