Prachtig, deze jonge vos in een bedauwd veld! Mooi werk van Noëlle Zweers. Haar toelichting: “Het is nog nacht als ik me verdekt opstel in een natuurgebied in het Groningse Zuidlaardermeergebied, hopende op een mooie ontmoeting. Het lange wachten (en de vele muggen trotserend) wordt beloond als deze jonge vos komt aanlopen in het vroege ochtendlicht. Ik maak deze ene foto en de vos verdwijnt weer in de struiken waarna ik heel blij en tevreden mijn spullen oppak, missie geslaagd!” Dit is de nieuwe Roots Foto van de Week.
Noëlle Zweers stuurde deze foto van een jonge vos in voor de Roots Foto van de Maand augustus wedstrijd.
Wil je ook meedoen?
Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de wedstrijd van september. Het thema hiervoor is Symmetrie. Inzenden kan tot en met 12 september.
Handige tips voor het september-onderwerp vind je onderaan deze pagina.
Op 14 september start de oktoberwedstrijd, het thema hiervoor is kleurige zwammen.
Bekijk hier alle Foto’s van de Week!
Inspiratie nodig? Kijk hier voor nog veel meer handige fototips.
Klik hier om mee te doen met de wedstrijd.
Handige tips voor de Foto van de Maand september wedstrijd:
• Een volledig symmetrische foto maken is een hele uitdaging. Vaak zijn er links en rechts toch kleine afwijkingen, bijvoorbeeld in lichtval of in vormen. Daarom ligt de kracht van symmetrische foto’s vaak in het evenwicht tussen symmetrie en niet symmetrie. Denk bijvoorbeeld aan twee identieke vogels, waarbij de één de kop iets meer gedraaid heeft dan de ander.
• Symmetrie begint meestal met een centraal geplaatste compositie. Als je daarbij het licht van achter jezelf of achter het onderwerp laat komen, versterkt dat de symmetrie.
• Een symmetrisch beeld kan ook saai worden. Dan kan het juist goed zijn om het licht van de zijkant te laten komen, waardoor links en rechts subtiele verschillen kunnen ontstaan.
• Wat ook goed kan werken: de symmetrie van een foto doorbreken door naast een gecentreerd onderwerp nog een extra onderwerp te kiezen dat niet gecentreerd staat. Dus bijvoorbeeld door twee (identieke) bloemen in het midden en een zelfde bloem kleiner of onscherper net naast het midden te plaatsen.