Gaai in vlucht

René Alblas

24 December 2023 .

Prachtig, deze gaai in vlucht. De foto is gemaakt door Eric van Hul en het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

We zagen bij Roots al vaak foto’s van een gaai langskomen. Maar nog niet zo vaak van een gaai in vlucht. Op deze foto komen de kenmerkende blauwe vleugels goed tot hun recht.

In de winter kun je de gaai makkelijk spotten omdat hij veel herrie maakt. Hij “krijst” een groot deel van de dag. In bosgebieden reageert de gaai luid op mogelijke indringers en dat werkt als een alarm voor andere dieren. In de zomer is dat anders, dan is het juist een vrij stille vogel.

De gaai (ook wel Vlaamse gaai genoemd) is een belangrijke bosbouwer. Hij versleept veel eikels die hij vervolgens in de grond stopt. Hierdoor kunnen nieuwe eikenbomen ontstaan als hij ze niet zelf weer heeft teruggevonden.

Nog 10 fraaie foto’s van gaaien, gemaakt door Rootslezers.

Zo klinkt de gaai.

gaai
Prachtige gaai in vlucht. De gaai is ongeveer 34 centimeter lang

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de november/december-wedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand januari wedstrijd. Het thema daarvan is Tuinvogels. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 7 januari. Op 9 januari start de februari wedstrijd. Het thema voor die wedstrijd is Doorkijkjes.

Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week