Gebroederlijke jonge vosjes

René Alblas

21 April 2024 .

Deze fraaie foto van jonge vosjes is gemaakt door Isabelle Onselaere. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

Het pootje op de schouder van het andere vosje is de grote troef van deze foto. Hierdoor krijgt deze plaat een hoog OH en AH gehalte.

De meeste jonge vosjes worden in maart en april geboren. De eerste drie weken komen ze niet buiten het vossenhol. Maar daarna komen ze steeds iets langer buiten. In april en mei zijn de jonge dieren soms al te zien, spelend met elkaar of met hun moeder.

Wil je jonge vosjes gaan fotograferen? Wees dan uiterst voorzichtig! Het komt voor dat er in de duinen enkele tientallen fotografen in een kring vlakbij de jonge vosjes staan opgesteld. Alsof het om een beroemde voetballer gaat.  Dat is natuurlijk zeer afkeurenswaardig. Houd altijd ruim afstand, minstens 30 meter, probeer je zo veel mogelijk verdekt op te stellen in struikgewas en sluit je nooit aan bij een groep paparazzi fotografen die veel te dicht bij de vossen komen en daarmee de natuur verstoren.

Jonge vossen fotograferen kan prima, maar zorg ervoor dat de dieren geen last van jou hebben!

Meer lezen over ethiek in de natuurfotografie.

Herken jij het geluid van een vos? Bijvoorbeeld van een jonge vos in nood of van twee vechtende mannetjes? Luister hier. 

Niet iedereen weet dat vossen goed zijn tegen teken. Lees er hier meer over.

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de aprilwedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand mei wedstrijd. Het thema daarvan is Jonge dieren. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 14 mei. Op 16 mei start de juni/juli wedstrijd. Het thema voor die wedstrijd is Europese landschappen.

Volgende maand samen met het WWF

De wedstrijd Foto van de Maand juni/juli organiseert Roots in samenwerking met het WWF. Er is dan ook een speciale prijs te winnen: een wandel/prik stok van het Wereld Natuur Fonds.

Enthousiast van deze Foto van de Week van een groenling? Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week