Het duel van twee grutto’s

René Alblas

8 August 2022 .

“Deze twee grutto’s waren een heel poosje aan het stoeien. Het ging erom wie het recht had om op deze scheve paal in de Arkemheense polder te mogen zitten. Dat was een mooi schouwspel!” Zo luidt de toelichting van fotograaf Bert van Elten op deze fraaie actiefoto. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

Bert van Elten stuurde deze foto van twee grutto’s in voor de Roots-wedstrijd Foto van de Maand augustus. Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand.  Je kunt nu  inzenden voor de wedstrijd van augustus. De uiterste inzenddatum is 14 augustus en het thema is Het juiste moment. Op 16 augustus start de septemberwedstrijd, het thema daarvoor is Reeën en herten. Hieronder vind je handige tips om mee te doen aan de augustuswedstrijd.

Meer lezen en luisteren over de grutto.

Meedoen aan de wedstrijd.

 

grutto's

Handige tips voor de Foto van de Maand augustus-wedstrijd:

  • Voor insecten en landschappen is de zonsopgang vaak het beste moment om te fotograferen, vanwege het ideale licht. Zorg ervoor dat je het gebied dat je in alle vroegte wilt fotograferen al hebt verkend. Zo verlies je op het mooiste lichtmoment geen tijd meer aan het zoeken van de beste plek. Ook belangrijk: zorg dat je je camera goed kent, dan verlies je geen tijd met instellingen.
  • Het loont om je te verdiepen in de diersoort die je wilt fotograferen. Of het nu gaat om libellen, ooievaars of edelherten of…. Als je hun gedrag kent weet je wanneer het mooiste moment is om ze te fotograferen. Natuurlijk is het ook zinvol om je te verdiepen in plantensoorten. Dan weet je waar en wanneer ze in bloei staan. Handig hierbij zijn de apps iObs (voor waarnemingen) en de app ObsIdentify (om planten en dieren te herkennen) heel handig.
  • Veel dieren zijn zo weer vertrokken als ze jouw aanwezigheid hebben opgemerkt. Om het fotografeermoment te verlengen is het dus zaak om niet op te vallen. Door een telelens te gebruiken kun je afstand houden. En door geen opvallend gekleurde kleding of geurende deodorant/parfum te dragen blijf je onopgemerkt.
  • Ken je het blauwe uurtje? Dat is het moment vlak na zonsondergang. Het licht is dan blauwig en geeft een speciale sfeer aan je foto’s. Hoewel de naam iets anders suggereert duurt dit moment meestal maar zo’n twintig minuten.

Meedoen aan de wedstrijd.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week