Kemphaan in prachtkleed

René Alblas

9 July 2023 .

“Wat zijn ze toch mooi en gevarieerd, de mannetjes van de kemphaan in broedtijd”, aldus fotograaf Tom Kruissink. Ze zijn inderdaad prachtig en deze kemphaan is ook fraai in beeld gebracht. Dit is de nieuwe Roots Foto van de Week.

De kemphaan is in Nederland een zeldzame weidevogel. Je vindt hem voornamelijk in reservaten. De aantallen staan (ook in België) flink onder druk vanewge de intensieve veehouderij. Vanwege de veehouderij wordt de grondwaterstand laag gehouden en dat is slecht voor de kemphaan.

De mannetjes kunnen er in de paartijd indrukwekkend uitzien, met een flinke kraag en kuif en een bijzondere tekening die enorm kan variëren. De mannetjes zijn ook flink uit de luiten gewassen, zo’n 30 centimeter lang. De vrouwtjes zijn een stuk kleiner, zo’n 24 centimeter.

Meer lezen over de bedreigingen én kansen voor de kemphaan.

Het oranje van de poten matcht goed met het oranje van de snavel. Let ook op de lange nek.

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de juni/juli-wedstrijd, met als thema Langs het water.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand juni/juli wedstrijd. Het thema daarvan is Langs het water. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 9 juli. Op 11 juli start de Foto van de Maand augustus wedstrijd met als thema Klein en kleurig.

Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier. Lees voor je instuurt nog even de spelregels door.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week