Kievit in het groen

René Alblas

7 April 2024 .

Dit prachtige doorkijkje van een kievit in het groen is gemaakt door Marijke van Rijssel. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

De kievit is vrij makkelijk te herkennen: vooraal zijn kuif, zijn zwart-witte kleed en zijn brede vleugels springen in het oog. En dan is er natuurlijk nog het geluid. Deze vogel roept zijn eigen naam (als je een beetje fantasie gebruikt).

Net als de grutto heeft ook deze weidevogel het moeilijk in Nederland. Duurzame landbouw waarbij rekening wordt gehouden met de weidevogels is ook voor de kievit van essentieel belang.

De meeste kievitten vind je in echte weidevogelgebieden, zoals Waterland in Noord Holland en Eemland in Utrecht.

Meer lezen over de kievit en horen hoe hij klinkt? Beluister de Roots podcast over de kievit.

kievit rootsmagazine
De paarse en groene tinten op de vleugels zijn goed zichtbaar in deze foto

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de aprilwedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand aprilwedstrijd. Het thema daarvan is Less is more. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 9 april. Op 11 april start de mei wedstrijd. Het thema voor die wedstrijd is Jonge dieren.

Enthousiast van deze Foto van de Week van een kievit? Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week