Nieuwsgierige grote bonte specht

René Alblas

17 December 2023 .

Deze mooie close up van een jonge grote bonte specht is gemaakt door Lars Korpel. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

Dit is de toelichting van de fotograaf: “Heb jij voedsel? Nieuwsgierig rondkijkende Grote Bonte Specht jong, aan het wachten op een feestmaal.”

Hoe herken je ook alweer de grote bonte specht? De mannetjes hebben een rode vlek op hun achterhoofd, de vrouwtjes hebben geen rode kopvlek. Jonge grote bonte spechten (zoals op deze foto) hebben een rood petje boven op hun kop. Dat maakt het herkennen wat lastiger omdat volwassen middelste bonte spechten ook zo’n petje dragen. Jonge grote bonte spechten hebben echter een zwarte rand langs het rode petje, die heeft de middelste dan weer niet.

Zo klinkt de grote bonte specht.

In de Roots podcast kom je alles te weten over deze vogel.

grote bonte specht
Rood petje met zwarte streep, dus een jonge grote bonte specht en geen middelste bonte specht

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de november/december-wedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand januari wedstrijd. Het thema daarvan is Tuinvogels. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 7 januari. Op 9 januari start de februari wedstrijd. Het thema voor die wedstrijd is Doorkijkjes.

Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week