Een roodpootvalk in de Rhoonse Grienden

René Alblas

10 December 2023 .

roodpootvalk

Deze fraaie foto van een roodpootvalk is gemaakt door Ed van der Reek. Hij maakte de foto in de Rhoonse Grienden. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

De roodpootvalk heeft een spanwijdte van 65 tot 76 cm. Het mannetje is donker grijs met rode accenten. Het vrouwtje heeft een licht roestbruine kop en een blauwgrijze bovenzijde. Onvolwassen vogels (zoals de roodpootvalk op de foto) hebben een gestreepte borst met geelbruine veerranden en een bruine kopkap.

De roodpootvalk broedt niet in Nederland en België. Maar tijdens de trek in het voor- en najaar kun je ze wel aantreffen in de Lage Landen. Jaarlijks worden hier enkele tientallen (en soms honderden) exemplaren gespot. Dat zijn vaak juveniele dieren. De roodpootvalk overwintert in zuidelijk Afrika.

Net als torenvalken kunnen roodpootvalken “bidden”, dat wil zeggen, een poosje stil hangen in de lucht om een prooi te bespieden.

Tegen de witte achtergrond komt deze roodpootvalk prachtig tot zijn recht,

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de november/december-wedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand november/december wedstrijd. Het thema daarvan is Roofvogels. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 10 december. Op 12 december start de januari wedstrijd, met als thema tuinvogels.

Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week