“De nachtvorst heeft een mooi laagje rijm op deze paddenstoel gelegd.” Aldus fotograaf Dirk Nuyttens. Hij gaf er de titel Suikerhoed aan. Deze prachtige opname is de nieuwe Roots Foto van de Week.
Dirk Nuyttens stuurde deze foto van een zwam met nachtvorst in voor de Roots Foto van de Maand oktober wedstrijd.
Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. De oktoberwedstrijd is inmiddels gesloten. Je kunt nu inzenden voor de wedstrijd van november/december. Het thema hiervoor is Vliegende roofvogels. Inzenden kan tot en met 8 december.
Bekijk hier alle Foto’s van de Week!
Handige tips voor de Foto van de Maand november/december wedstrijd:
• Begin eenvoudig. Als je nog nooit roofvogels gefotografeerd hebt, kun je het best eerst gaan oefenen op makkelijk bereikbare vliegende (tuin)vogels dicht in de buurt, zoals mussen, mezen of meeuwen. Als je wat ervaring hebt opgedaan met zo’n vliegend onderwerp kun je overstappen naar het grotere werk. Als eerste roofvogel kun je het beste de buizerd nemen. Die vind je vaak langs autowegen.
• Waar vind je roofvogels? Veel soorten kun je vinden op akkers en weilanden, sommige soorten prefereren bosgebieden. Raadpleeg een vogelgids en verdiep je in de verschillende soorten. Sites als waarneming.nl kunnen je op weg helpen om een roofvogelplek bij jou in de buurt te vinden.
• Heb je wat beelden van vliegende roofvogels gemaakt, maar vind je ze niet zo aansprekend? Probeer dan eens een landende of net opvliegende vogel te fotograferen. Het vogellijf ziet er in zo’n situatie vaak interessanter uit.
• Een telelens is onmisbaar bij roofvogelfotografie. Minimaal 300 millimeter. Een statief kan handig zijn, maar dan vooral bij roofvogels die landen of opstijgen. Bij echte vliegbeelden maakt het statief je minder flexibel.
Klik hier om mee te doen met de Foto van de Maand wedstrijd.