Bruinvissen langs de Zuidpier

René Alblas

25 February 2015 .

DOOR: PAUL BÖHRE

Al enige dagen worden er meerdere bruinvissen langs de Zuidpier van IJmuiden gezien. In het weekend heb ik tijd om er zelf naar te zoeken. Onderweg betrekt de lucht helaas snel, en eenmaal in IJmuiden komt de regen met bakken uit de hemel. Heb ik dan toch de verkeerde dag uitgekozen? Op mijn mobiel check ik snel buienradar.nl, waarop ik zie dat het over een uur droog zal zijn boven de pieren van IJmuiden. Na wat koffie uit de thermoskan en een vervroegde lunch besluit ik het er op te wagen. Terwijl ik in hondenweer richting de Zuidpier wandel, kom ik uiteraard niemand tegen. Ik ben waarschijnlijk de eerste die vandaag überhaupt dit immense stenen bouwwerk oploop. Halverwege de drie kilometer lange kolos blijkt dat buienradar niet gelogen heeft, het wordt droog. Exact om 12.00 uur ben ik net voorbij de bocht op driekwart van de pier, als ik zomaar uit het niets vier bolle zwarte ruggetjes met daarop stompe driehoekige rugvinnen boven water zie uitsteken. BRUINVISSEN! Twee exemplaren duiken ineens op zo’n dertig meter afstand voor me op: zwijgzaam zwemmen ze gebroederlijk naast elkaar op. Als synchroonzwemmers komen ze steeds tegelijkertijd boven, om vervolgens exact tegelijk met een soort rollende beweging weer onder water te duiken. Daarbij zijn hun ronde koppen, donkere ruggen en lichtgrijze flanken mooi te zien. Even later zijn ze verdwenen. Verbijsterd sta ik naar een lege zee te staren. Ik heb ze gewoon gezien, ongelooflijk.

Een half uur later zijn ze er ineens weer, en laten ze zich nog een tijdje te bekijken, zij het wel wat verder weg. Langzamerhand komen er wat meer mensen aanwandelen. Ze hebben alleen oog voor zichzelf, of voor hun medewandelaar. Zien niets van de bruinvissen. De dieren drijven steeds verder af, kiezen uiteindelijk het ruime sop. Een ervan springt nog even een stukje uit het water, wat ze eigenlijk maar hoogst zelden doen.

De Pier van IJmuiden is een van mijn favoriete plekken om vogels en zeehonden te kijken, maar met de waarneming van deze bruinvissen (kleinste soort dolfijn) heeft deze kolos in zee me wel een hele mooie nieuwe natuurbeleving gegeven. Dankbaar loop ik terug, breed glimlachend. Dit neemt niemand me meer af!

 

Tip: check af en toe ook de rubriek Zoogdieren op www.waarneming.nl, daar kun je op zien waar en op welk tijdstip er langs de kust bruinvissen zijn gemeld. Langs de Zuidpier maak je gedurende vloed de beste kans. Check voor de tijd http://getij.rws.nl/getij_resultaat.cfm?location=IJMDBTHVN

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Geen categorie