De reus die niemand ziet

Daniël Mulder

29 September 2014 .

DOOR: DANIËL MULDER

Douglas2_web

Voor de serie Hemelbestormers in Roots bezoek ik monumentale bomen in Nederland. Zo belandde ik vandaag in Paleispark Het Loo in Apeldoorn waar beheerder Clemens Bleijswijk mij de hoogste douglasspar van Nederland liet zien. Het is tevens de hoogste boom van Nederland. Als ik mijzelf (1,84 mtr) 27 keer op elkaar zet, dan kan ik het topje aanraken op 50 meter. Om de top te zien moet je inderdaad heel hoog kijken. Hop, hop, hop, je blikt spring van tak naar tak naar boven. Je krijgt er omgekeerde hoogtevrees van.

De douglas staat een beetje anoniem tussen allerlei andere douglasreuzen. Niemand ziet dat hij de grootste van allemaal is. Wandelaars kijken niet op of om wanneer ze de boom passeren. Ik vraag Clemens waarom er geen bordje is waarop staat dat dit de hoogste boom is van Nederland. Zijn antwoord is prettig nuchter: “Tsja, we houden er niet zo van om overal informatiebordjes te plaatsen.”

Douglas1_web

Allemaal woudreuzen, maar welke is de hoogste?

Ik vraag hoe dik de stam is. Clemens: “Geen idee.” Hij stelt voor het op te meten. Hij haalt een meetlint uit de auto en slaat die om de boom. “Je meet altijd op borsthoogte. DBH noemen we dat, diameter borsthoogte.” Ik noteer: ‘maandag 29 september, de reus die niemand ziet heeft een omtrek van 376 centimeter.’

Clemens klopt tevreden op de bast. Ik doe hetzelfde. Een boom lijkt soms verdraaid veel op een hond, je kunt er dikke vrienden mee worden.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bladgroen