Een droom komt uit: Vogelmagazine

René Alblas

22 April 2016 .

DOOR: PAUL BÖHRE

Sinds afgelopen dinsdag 19 april ligt het eerste Vogelmagazine in de winkel. Kleurrijk, vrolijk, met van alles wat voor zowel de beginnende vogelaar als de wat meer gevorderde liefhebber. Dankzij de uitgeverij en de redactie van Roots heb ik mijn droom kunnen verwezenlijken: het maken van Neerlands eerste ‘glossy’ vogelblad.
Hoe is dat zo ontstaan? Sinds mijn vroege jeugd kom ik al op Texel. In het begin vooral op de zuidpunt met De Petten, Mokbaai, De Geul en Horsmeertjes. Hier begon ik met vogels kijken omdat de velduilen en blauwe kiekendieven (toen nog wel) je om de oren vlogen. Later meer op de noordpunt , omdat hier vaak zeldzame soorten opduiken.

 Dichter bij mijn ouderlijk huis in Amstelveen fietste ik regelmatig door het Amsterdamse Bos. Hier ontdekte ik mijn eerste dodaars, het kleinste fuutje van Europa. Samen met andere leden van de jeugdbond voor natuurstudie fietste ik vanuit Amstelveen naar de toen net drooggemaakte Flevopolders en de Zuidpier van IJmuiden. In de ‘Flevo’ zag ik mijn eerste mannetje roodpootvalk en langs de Zuidpier ontdekte ik mijn eerste zwarte zeekoet, toen nog extreem zeldzame soorten. Vogels kijken werd helemaal mijn ding en dat is het – inmiddels ruim veertig jaar later – nog steeds.
Maar ook in mijn ‘werkleven’ kwam ik ‘in de natuur’ terecht. Eerst bij het IVN, Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie, als assistent van natuurjournalist en voorlichter Henk van Halm. Ondertussen maakte ik in mijn vrije tijd met vrienden reizen naar Falsterbö (trekvogels), de Camargue (flamingo’s) en de Pyreneeën (lammergier en rotskruiper).
Sinds 2001 werk ik voor natuurmagazine Grasduinen, dat nu alweer enkele jaren ROOTS heet. Hiervoor mocht ik voor reportages naar vogelrijke landen: Finland, Griekenland, Hongarije, Hongkong, Israël, Panama, Portugal, Spanje, IJsland en Zweden. Hier ontmoette ik allerlei mensen die zelf vogelbladen maakten. Zo ontstond bij mij het idee om ook in Nederland een nieuw, mooi en vooral gezellig vogeltijdschrift op de markt brengen.

Roots heeft inmiddels een prachtige (her)start gemaakt bij uitgeverij New Skool Media. En onder het motto ‘ondernemen mag!’ heb ik een voorstel voor een nieuw vogeltijdschrift uitgewerkt. Mede dankzij de tv-serie ‘In de ban van de condor’ en het feit dat steeds meer jonge mensen gaan ‘vogelen’ lijkt de tijd meer dan rijp hiervoor.
De inhoud was snel bepaald, ideeën en onderwerpen genoeg, en het zal geen vogelaar verbazen dat juist dit eerste nummer voor een groot deel over Texel gaat, immers de beste vogelplek van Nederland en misschien wel van Noordwest-Europa. Bovendien loopt Texel als een rode draad door mijn leven: ik heb er zelfs mijn vrouw ontmoet, maar ook een van de zeldzaamste vogels in Nederland ontdekt: de vale lijster – en vorige week nog de geweldig mooie Forsters stern gezien. Ook begeleid ik er excursies tijdens het Wadden Vogelfestival op 7 en 8 mei. Wie weet zien we elkaar dan op Texel.

Vogelmagazine is voor € 4,95 te koop in de winkel. Bestel het nummer online, verzending is gratis.

Reageren? Mail naar: [email protected]

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Geen categorie