Een vos om verliefd op te worden

René Alblas

29 April 2016 .

Fennec fox (Vulpes zerda) pups playing near den entrance in the Grand Erg Oriental desert. Sahara, Southern Tunisia. May 2011

DOOR: RENE ALBLAS

Vanuit menselijk perspectief kun je de dierenwereld in vier groepen indelen. De niet-zo-aantrekkelijke dieren, de gewone dieren, de aantrekkelijke dieren en als vierde groep: de super-lievelingen. Een dier dat absoluut in die laatste groep past is de fennekvos. Met zijn enorme oren, zijn grote ogen en zijn verfijnde spitse snuitje is dit dier echt om verliefd op te worden. Voeg daarbij nog zijn handzame formaat en zijn capuccino kleurige vacht en je snapt waarom zoveel mensen zo gek zijn op dit dier.
De Italiaanse fotograaf Bruno d’ Amicis is ook zijn leven lang al bezeten van dit dier. Een paar jaar  geleden besloot hij om zich helemaal op de fennek te gaan storten. Geen makkelijke klus. De fennekvos komt namelijk alleen in de Sahara voor, dus je moet wel tegen de hitte kunnen en bovendien is die streek nogal politiek instabiel en kun je uit een aantal landen ook maar beter weg blijven. Bruno had het geluk dat hij een aantal van zijn fotoexpedities vlak voor de zogenaamde Arabische lente had georganiseerd.
Zodoende kon Bruno mij werkelijk alles vertellen over deze Sahara-lieveling. En kon ik er een mooi artikel van maken. Het resultaat kun je zien in de Roots van mei.

Het fascinerende aan de fennek is de manier waarop hij bestand is tegen de enorme hitte, zoals flink behaarde voetzolen om ook op loeiheet zand te kunnen lopen. Het trieste aan de fennek is zijn schattigheid, zoveel -domme- mensen willen zo’n dier in huis halen. En dat is een slechte zaak, een vos is geen hondje!
Hoe erg het is, ondervond ik zelf tijdens de research voor het artikel. Ik zocht op Youtube een leuk filmpje over de fennek, zodat er een linkje bij het artikel kon komen. Maar tot mijn grote schrik bleken er bijna alleen maar filmpjes van gedomesticeerde fennekvosjes te zijn. Veel Amerikanen die het diertje awesome vinden en de hele tijd ‘Oh my god’ roepen.
Laat die fenneks lekker in de woestijn en koop een poedel!, is mijn idee. Gelukkig vond ik na lang zoeken nog een goed BBC filmpje dat weliswaar een dierentuin-fennek toont, maar gelukkig ook wilde.

Fout filmpje: dit is niet leuk voor een fennek
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=s6yIgG6sw_k]
Het BBC filmpje:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HCsklFdWGAI]

 

Meer werk zien van Bruno d’Amicis: kijk hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Geen categorie