Natuur is een gratis HEMA-worst

Daniël Mulder

8 September 2014 .

DOOR: DANIËL MULDER
Lege wandelpaden vind je overal in Nederland, alleen niet op een zonnige zondagmiddag.

Lege wandelpaden vind je overal in Nederland, alleen niet op een zonnige zondagmiddag.

Natuurmonumenten gaat via de Grote Natuur Enquête aan haar leden vragen wat ze willen in hun natuurgebieden. Het haalde zelfs het 8 uurjournaal. Het leverde een zoutloos non-nieuwsitem op waarin Natuurmonumenten haar actie mocht aankondigen. Vreemd, want bedrijven en verenigingen doen niet anders dan vragen stellen aan hun consumenten om hun producten te verbeteren. Natuur is blijkbaar geen product.

Dat is het natuurlijk wel. Althans, dat is het geworden. Boswachters goochelen wat af om bijvoorbeeld de boomkikker of klapekster te lokken zodat hun terreinen nog meer glans krijgen. Maar daar hebben veel mountainbikers, trailrunners, geocachers, kabouterpadwandelaars, paddenstoelenfotografen, Pieterpadlopers en noem maar op, geen oog voor: die willen vertier in het groen. Natuur is net als de Febo-kroket en de HEMA-worst een consumptiemiddel geworden, maar dan gratis. En dat is precies het probleem. Iets wat gratis is, daar wordt in de regel weinig zachtzinnig mee omgesprongen.

Na het nieuws over de Grote Natuur Enquête volgde het nieuws dat het te druk zou zijn in de natuurgebieden. Gevolg: opgefokte wandelaars willen ontspannen in het bos, maar ze gaan nog opgefokter naar huis omdat een opgefokte mountainbiker ze uitscheldt, omdat ze op het wandelpad wandelen. Wederom non-nieuws. Het kan niet te druk zijn in de natuur want Nederland heeft geen natuur. We hebben alleen steden en steden die wat groener zijn: de ‘natuurgebieden’. Natuurlijk is dit overdreven, maar je vindt bijna overal wel een bungalowpark, camping of iets anders recreatiefs in het bos of in de duinen.

Twee eenzame fietsers op een doordeweekse dag op de heide.

Twee eenzame fietsers op een doordeweekse dag op de heide.

Het is trouwens helemaal niet druk in de natuur. Sterker nog: het is er altijd uitgestorven. Als er één diersoort is die je er nauwelijks spot is het de mens. Zeker doordeweeks, en ook op zaterdag en zondagochtend en –avond hoef je nauwelijks ‘hallo’ te zeggen tegen een passant. Alleen op een zonnige, windluwe, rond de 20 graden zondagmiddag, tussen 14.00 en 16.00 uur, in de buurt van een ruime, gratis parkeerplaats met een leuk pannenkoekenhuis en speeltuin, dan wil het nog wel eens druk zijn.

De oplossing voor dit probleem van muggenformaat is simpel: hef parkeergeld en verkoop toegangskaarten voor bos, heide en duin om te wandelen, om edelherten te zien, om te ontstressen en herfstgeuren op te snuiven. De bioscoop kost geld, de dierentuin ook, de dokter vraagt een eigen bijdrage en parfum is in geen Douglas gratis. Ter compensatie houdt Natuurmonumenten iedere zomer 3 Dwaze Dagen: voor allen zich deze groene luxe niet kunnen permitteren.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Blog