Op zoek naar de nachtzwaluw, deel 9, De Nechisar nachtzwaluw (slot)

admin

17 March 2015 .

DOOR: RUBEN EVENS

De Nechisar nachtzwaluw – het uiteindelijke doel van deze reis – zou alleen in Nechisar National Park voorkomen. Een plaatselijke vogel die heel zijn leven in dit Nationaal Park verblijft. Eén maand lang onderzochten we met zeven biologen, waaronder drie nachtzwaluw-experts, het leefgebied van deze soort.

De gehele oppervlakte van Nechisar National Park (520 vierkante kilometer) werd meermaals onderzocht op de aanwezigheid van nachtzwaluwen. De wegen werden gecontroleerd met terreinwagens. Waar de wegen dit niet meer toelieten, of waar geen wegen waren, deden we dit te voet. Wanneer de reflecterende ogen van een nachtzwaluw werden waargenomen probeerden we hem met de hand te vangen. Met een krachtige lichtstraal immobiliseerden we de vogel. Vervolgens beslopen we hem/haar tot op een halve meter en werden zij met een klein, gemodificeerd visnetje gevangen. Zo werden 49 individuen geringd en 18 individuen meerdere malen hervangen. Naar schatting konden slechts 5 à 10 nachtzwaluwen ontsnappen omdat ze het hazenpad kozen voordat we dicht genoeg genaderd waren. Wat we uiteindelijk vingen: Grijsbruine nachtzwaluwen, Reichenows nachtzwaluw en Okervlek nachtzwaluw. Daarnaast konden we ook nog de Nubische nachtzwaluw en Rotsnachtzwaluw waarnemen. Twee erg bijzondere waarnemingen omdat deze soorten zelden voorkomen in Nechisar. Vreemd genoeg konden we geen Doornstruiknachtzwaluw waarnemen. Een kleine soort die normaal in hoge aantallen voorkomt binnen Nechisar National Park. Wel vingen we grote aantallen Grijsbruine – en Okervlek nachtzwaluwen terwijl deze hier normaal gesproken weinig voorkomen.

Vast staat dat we de ‘mysterieuze’ Nechisar Nachtzwaluw niet konden vinden. Expeditie gefaald? Zeker niet! Als hij in Nechisar zat, dan hadden we hem gevonden. We kamden het hele park uit en vingen naar schatting 95% van de nachtzwaluwen die er verbleven. Ook de nachtzwaluwen die we niet konden vangen, waren geen Nechisar nachtzwaluw.

Daarnaast is het duidelijk dat niet alles bekend is over het gedrag en leefgewoonten van de Oost-Afrikaanse nachtzwaluwen. Mogelijk zijn de ontbrekende soorten gedeeltelijk trekvogels, of ontvluchten zij deze streek tijdens het droogseizoen. Waar zij dan heen trekken is uiteraard niet bekend. Volgens mij is de Nechisar Nachtzwaluw niet uitgestorven, maar een trekvogel die jaarlijks in Nechisar kan passeren. Positieve argumenten hiervoor zijn de grootte van de vogel en de spitse vleugels.

Uit overleg met de beheerders van Nechisar National Park is bovendien gebleken dat onze expeditie hoe dan ook van onschatbare waarde voor het park zal zijn. De ontdekking van leeuwen en luipaarden, al onze inventarisaties en de afwezigheid van de Nechisar nachtzwaluw zijn hierbij belangrijke troeven.. Eind dit jaar zal ons expeditie-rapport – met al onze waarnemingen en aanbevelingen – rechtstreeks gebruikt gaan worden in een overleg tussen het park-management en de Ethiopische overheid. Tijdens dit overleg zal de toekomst van het park bepaald worden. Overbegrazing en vernietiging van het park kunnen op korte termijn de ondergang van het park betekenen. Het is één minuut voor twaalf, en hopelijk kan onze expeditie het tij keren.

We zouden in de toekomst graag nog eens teruggaan naar Nechisar National Park, in het regenseizoen. Hopelijk hebben we dan meer geluk en vinden we andere nachtzwaluw-soorten…

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog