Deze boeken en andere producten staan in het extra dikke december- en januarinummer van Roots. Bestellen gaat heel eenvoudig: klik op de titel of op de cover en je komt direct op de bestelpagina.

Schelpenverzameling

Hartje winter is bij uitstek de periode om naar het strand te gaan en schelpen te zoeken. Wist jij dat er meer dan 320 soorten schelpen en weekdieren in de Noordzee voorkomen? Deze Veldgids Schelpen is een volledig herziene uitgave van de versie uit 2004, die al enige tijd is uitverkocht. Hierin zijn nu ook de zeenaaktslakken opgenomen, evenals alle nieuwe soorten (vooral exoten) die er sinds 2004 in de Nederlandse fauna zijn bijgekomen. Met supermooie en vooral veel foto’s om herkenning te vergemakkelijken. Een absolute aanrader voor de schelpenliefhebber.

Veldgids Schelpen, Rykel de Bruyne, KNNV Uitgeverij, € 32,95.

 

De wijsheid van Attenborough

David Attenborough is inmiddels 94, maar nog altijd blijft hij films maken én boeken schrijven. Een leven op onze planeet is de boekversie van de gelijknamige documentaire, die recent is verschenen. Attenborough blikt terug op zijn reislustige leven waarin hij de staat van de natuur jaar naar jaar minder zag worden. Volgens de Brit ‘kunnen we doorgaan met het leiden van onze gezapige levens en de ramp negeren of we gaan het anders doen’.

Het boek bestaat uit drie delen: een terugblik, wat komen gaat en een toekomstvisie. Vooral dat laatste stemt nieuwsgierig, met welke wijsheid komt de nestor van de natuurdocumentaire? Dat valt wat tegen. We moeten de zeeën schoon maken, minder ruimte innemen en omschakelen naar schone energie. Kortom: de wereld weer wild maken, zoals hij dat noemt.

Maar dat is nu net het punt, het gros van de mensen op de wereld wil zijn leven niet aanpassen voor de natuur. Attenborough schetst, met kennis van zaken, vooral wat er veranderd moet worden, maar hij laveert een beetje langs de randen van de weerbarstige praktijk. ‘Er is meer nodig dan intelligentie, we hebben wijsheid nodig’, zegt hij aan het slot. Dat is misschien wel de kern van het probleem. Wijsheid komt pas met de jaren.

Een leven op onze planeet, David Attenborough, Luitingh-Sijthoff, € 20.

 

Magnifiek vogeltrekepos

De vogeltrek intrigeert al decennialang talloze wetenschappers. Toch is er nog steeds veel te ontdekken over dit bijzondere verschijnsel in de vogelwereld. In dit rijk geïllustreerde boek wordt van 67 verschillende soorten vogels wereldwijd beschreven hoe zij migreren en waar naartoe. Denk bijvoorbeeld aan de Indische gans, die twee keer per jaar op 7.290 meter hoogte de Himalaya moet passeren, of een kanoet – een vogeltje van 150 gram – die in de 21 jaar dat hij leefde maar liefst 640.000 kilometer heeft gevlogen. Een magnifiek epos met betoverd beeld van meesterfotograaf David Tipling.

Vogeltrek, Een geïllustreerde geschiedenis van de migratie van vogels, Mike Unwin en David Tipling, Fontaine Uitgevers, € 32.

 

Fotograaf en activist

Twaalf National Geographic-natuurfotografen bundelden hun krachten in het boek Human Nature. Dit boek laat zich bekijken en lezen als een groot manifest voor het behoud van de aarde. Bekende fotografen zoals Frans Lanting, Paul Nicklen en Christina Mittermeier vertellen met beeld en tekst hoe slecht de aarde ervoor staat en wat we daaraan (zouden) moeten doen. De verhalen zijn diepgaand en beschrijven zowel het carrièreverloop van de betreffende fotografen als hun huidige bezigheden die meestal volledig in dienst staan van onze planeet.

Natuurlijk ondersteunen alle beelden in dit boek de boodschap van natuurbehoud. Maar ook zonder de – niet vrolijk stemmende – context kun je genieten van de prachtige foto’s van deze topfotografen. En er is in dit boek gelukkig ook ruimte voor avontuur en anekdotes, natuurfotografen maken tenslotte heel wat mee als ze op afgelegen plekken oog in oog staan met de meest bijzondere dieren.

Het doel van deze fotografen is duidelijk: het publiek inspireren en laten beseffen dat ieder individu op deze aarde het verschil kan maken.

Human Nature, Geoff Blackwell en Ruth Hobday, Fontaine uitgevers, € 39,99.

 

Valleiberichten

De Belgische schrijver Stefan Brijs woont in een klein dorpje in Andalusië in Spanje. Vanuit zijn schrijvershut kijkt hij vier seizoenen lang naar de natuur, die langzaam verdroogt en wordt ontmanteld door de expansiedrift van de mens. Maar optimisme en liefde voor de natuur voeren de boventoon in dit boek, dat terecht de shortlist haalde van de Jan Wolkers Natuurprijs 2020. Brijs kan goed kijken én goed schrijven. In een wegberm ziet hij bijvoorbeeld wilde cichorei staan, ‘die je met grote overwimperde ogen aankijken’.

Berichten uit de vallei, Stefan Brijs, Atlas Contact, € 21,99.