De mooiste natuur van Europa in één boek

René Alblas

12 April 2023 .

Waarom zou je de hele wereld afreizen als de natuur van Europa je al zoveel kan bieden? Het nieuwste boek van fotograaf Wouter Pattyn is een pleidooi voor de schoonheid van alle Europese nauurgebieden. “Ik blijf me verwonderen over alle wonderbaarlijke plekken dicht bij huis.”

 

Ongerepte landschappen, afgewisseld met bijzondere dieren en prachtige details. In het boek Wild van Europa neemt natuurfotograaf Wouter Pattyn je mee op ontdekkingsreis naar 12 Europese regio’s. Al meer dan 25 jaar zwerft hij rond op zijn favoriete continent om de adembenemende natuur van Europa vast te leggen. “Ik heb gehuild van blijdschap en eindeloos genoten. Veel mensen vergeten hoe verrassend mooi het dicht bij huis is. Ze gaan naar exotische plaatsen waar je makkelijk wilde dieren ziet, terwijl de zoektocht naar een dier juist zo bijzonder en avontuurlijk is.”

In zijn boek beschrijft Pattyn de avonturen die hij beleefde om de mooiste beelden te schieten. Van dagenlang wachten in zelfgebouwde schuilhutten tot wildkamperen in het ruige en verlaten landschap van Noorwegen. Zijn verhalen brengen de foto’s nog meer tot leven.

 

natuur in europa

Broekbos in Biebrzavallei, Polen

 

Zonsopkomst boven het veenlandschap in Noord Finland.

Rondreizen in Noord-Finland betekent voor Wouter Pattyn ontelbare momenten van verwondering. Bijvoorbeeld wanneer hij vanachter het stuur naar het onmetelijke decor van de Finse taiga kijkt en de gitzwarte vennen, glasheldere meren en zompige berkenbossen aan zich voorbij ziet trekken. Of wanneer hij na dagenlang wachten in een veel te kleine schuilhut een paar jonge bruine beren met elkaar ziet stoeien.

“Zowel voor natuurfotografen als voor wandelaars is dit een geweldig gebied. Tijdens een wandeling kun je zomaar elanden, een laplanduil of baltsende korhoenders tegenkomen.

 

Jonge bruine beren in Finland

Eén van de talloze Finse meren

Geoorde futen in het Franse natuurpark La Brenne.

Het regionaal natuurpark La Brenne is volgens Pattyn misschien wel het best bewaarde geheim van Frankrijk. “Je wandelt of fietst er in alle rust langs meer dan duizend vijvers, door uitgestrekte bossen en moerasgebied. Onderweg geniet je van zeldzame planten, reptielen, amfibieën en vogels. Het park ligt in het deel van Frankrijk waar zowel continentale, Atlantische als zuidelijke klimaatinvloeden zich laten gelden. Daardoor vind je er onder andere de geelgroene toornslang, Europese moerasschildpad, slangenarend, knolsteenbreek, smaragdhagedis en blauwe ijsvogelvlinder.”

Meer lezen over La Brenne? Er bloeien ook prachtige orchideeën.

 

Eland in de Biebrzavallei in Polen

Het boek

“Wild van Europa is geen gids, maar een kijkboek voor natuurliefhebbers, fotografen en avonturiers om rustig doorheen te bladeren, te genieten van de beelden en inspiratie op te doen. Ik hoop dat lezers zin krijgen om op ontdekkingstocht te  in de natuur van Europa . Om ze op weg te helpen beschrijf ik per gebied mijn hotspots en geef ik algemene tips en tricks.”

De achterliggende boodschap van het boek is: neem de tijd om je te verwonderen en een gebied te ontdekken. Pattyn: “Vroeger reisde ik in een hoog tempo. Ik zag een heleboel moois, maar het bleef veel minder hangen. Sinds ik als fotograaf echt heb leren kijken en ontdekken, beleef ik de natuur veel intenser. Zo krijg je er nog meer respect voor en ontdek je de schoonheid in kleine dingen.” Kijk voor meer reisbeeld op: wouterpattyn.com.

 

Wild van Europa. Een fascinerende blik op de allermooiste plekken. Uitgever Lannoo. €39,99. Info: lannoo.be/nl/wild-van-europa.

Alle foto’s in dit artikel staan in het boek Wild van Europa.

 

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie