Foto van de Maand augustus: 5 handige tips

René Alblas

3 August 2018 .

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand augustus 2018 ?

Het thema voor de Foto van de Maand augustus 2018 wedstrijd is ‘Natuur in de stad’. Je kunt je foto’s inzenden tot en met 23 augustus. Maximaal 10 foto’s per inzender, de foto’s moeten tussen de 2,5 en 10 MB zijn. Om je winkansen te vergroten geven we hier 5 handige tips.

• Met “natuur in de stad” bedoelen we natuurlijk ook de natuur in de bebouwde kom van een dorp.

• Parken en plantsoenen zijn ideale plekken om te fotograferen. Dichtbij huis, zodat je regelmatig terug kunt keren. Als je eerst midden op de dag gaat en je hebt een mooi onderwerp gevonden, ga dan ‘s avonds nog eens terug en kijk hoe het licht veranderd is.

• Dieren in parken kunnen een prima foto-onderwerp zijn, zoals eenden en reigers. Het is helemaal ideaal als er een kinderboerderij is. Veel dieren laten zich in alle rust fotograferen. Dat geeft jou de mogelijkheid om alle toeters en bellen van je camera eens uit te proberen. Zoals groter/kleiner diagfragma, inzoomen, verschillende manieren van scherpstellen en belichtingscorrecties.

• Natuur fotograferen in een stedelijke omgeving is soms lastiger dan in een groene omgeving. De achtergrond is vaak minder aantrekkelijk. In zo’n geval is het belangrijk om je diafragma zo in te stellen dat alleen je onderwerp scherp is en de achtergrond zo wazig mogelijk (diafragma f/5 of lager).

• Ook als je macrofoto’s maakt, probeer dan wel te laten zien (hoe subtiel ook) dat de foto in een stedelijke omgeving is gemaakt.

Hier kun je je foto’s insturen.

Foto: Tilly Meijer

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie