Foto van de Maand: een schitterend herfsttafereel

René Alblas

23 November 2018 .

In de nieuwste Roots vind je deze Foto van de Maand, een schitterend herfsttafereel. De maker, Inge Duijsens, vertelt het verhaal achter de foto.

Het tafereel lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Je verwacht dat deze plaat vanuit een schuilhut is gemaakt. Maar dat is niet het geval. Inge maakte deze foto in een natuurlijke setting in het bos.

“Ik wist dat er een aantal eekhoorns in deze buurt leefden. Om een mooie setting te krijgen, had ik een paar nootjes verstopt tussen de paddenstoelen. In de hoop dat ik een eekhoorn samen met de paddenstoelen kon fotograferen. Toen ben ik op een afstand op de grond gaan liggen en heb geduldig gewacht totdat er een eekhoorn op de juiste plek ging zitten. Toe die er eenmaal was heb ik afgedrukt.

Het geweldige van deze foto is dat hij met zijn voorpootje de paddenstoel vasthoudt en aan de andere paddenstoel ruikt. Ik had deze locatie gekozen omdat ik wist dat de zachte herfstzon aan het eind van de middag hier voor mooi licht zorgt. De herfstbladeren geven daarbij mooie tinten aan de foto in de voor- en achtergrond.

Door te kiezen voor een laag diafragma kreeg ik een mooie vage voor- en achtergrond en vallen de paddenstoelen en eekhoorn (zonder de staart) in het scherptediepte gebied. Ik heb scherp gesteld op het oogje van de eekhoorn.”

Techniek

Camera: Canon1 Dx met 400 millimeter lens. Diafragma f/3.2, sluitertijd 1/250, ISO 2000. Deze foto is gemaakt met een statief op de laagste stand (poten plat op de grond) en een schommelkop.

Van de Rootsjury

Dit is het jurycommentaar bij deze winnende foto:

Een heerlijke herfstplaat. De houding van de eekhoorn is perfect en door het oog exact in het midden van de foto te plaatsen is er rust gekomen in de compositie. Ook de verticale opbouw van dit beeld is sterk; onderaan een laagje herfstbladeren, daarboven een randje mos en verder een onscherpe achtergrond.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie