Fotoboek van Marco Ronconi met hoog zen-gehalte

René Alblas

25 January 2023 .

Stilte, ruimte en extreme natuur, dat zijn de belangrijkste ingrediënten in het nieuwe fotoboek van Marco Ronconi. Bladeren door het boek is als een warm bad waar je erg ‘zen’ van wordt.

Onafzienbare en open landschappen, waarin je blik kan dwalen tot aan de horizon, zonder te blijven haken aan een hoogspanningsmast of een gebouw. Dat zijn de plekken die Ronconi opzocht voor zijn boek, met de titel Hueco Mundo, wat zoiets als Lege (of holle) wereld betekent. 

Ontstaan in corona periode

Het idee voor dit thema ontstond tijdens het begin van de corona-epidemie. Terugblikkend op die tijd zegt hij: “In de eerste maanden van de coronapandemie was ik overweldigd door een gevoel van onmacht. Ik was gewend te reizen, maar nu was de wereld begrensd en afstanden waren onoverbrugbaar geworden. De wereld om mij heen beschouwde ik steeds meer als luidruchtig, als een eindeloze stroom van beelden en geluiden die mijn geest langzaam vergiftigden.” Depressies en andere psychische problemen lagen op de loer. Maar toen gebeurde er iets in de fotograaf. “Ik zocht een uitweg en begon aan een artistieke zoektocht – deels geïnspireerd op Japanse animatiefilms waarin holle, verloren zielen een rol spelen – om iets te doen met leegte of ruimte.”

marco ronconi

Poolvos trotseert sneeuwstorm op IJsland

Antilopes in de woestijn

Koud en warm

Vervolgens werden er plannen gemaakt om de meest verlaten plekken van de aarde te gaan bezoeken. Het zouden uitersten moeten worden. Daarom ging de aandacht al snel naar enerzijds woestijnen en anderzijds de arctische gebieden. Zodra de corona-restricties het toelieten begon Ronconi aan zijn extreem koude en extreem warme reizen. 

En zo ontstond er een boek met een koud en een warm gedeelte. In het hart van het boek smelten beide gebieden samen: je weet niet of je kijkt naar de heuvels van een poollandschap of een woestijn. “Precies dat gevoel wilde ik overbrengen: twee werelden, die extreem verschillen maar in essentie toch ook hetzelfde zijn”, aldus de fotograaf. Het is duidelijk wat deze zo verschillende gebieden verbindt: stilte en ruimte.

Marco Ronconi over stilte

“Stilte is prachtig”, aldus Ronconi. “Wij zien stilte vaak als iets negatiefs, als een gemis of als iets dat opgevuld moet worden. Stilte betekent niet dat er iets afwezig is, het betekent dat er in sommige landschappen weinig natuurlijk geluid is. Wat wij beschouwen als stilte is vaak het ontbreken van de geluiden die de moderne wereld produceert. Voor mij is dat een belangrijk verschil.”

Stilte is vaak ook het ontbreken van actie. De dieren die in dit boek in beeld voorkomen, staan vaak stil, alsof ze onderdeel zijn van een schilderij. “Ik ben niet op zoek naar spectaculaire momenten of actie”, zegt Ronconi.  “Ik probeer juist de subtiele emoties in beeld te brengen die lege landschappen oproepen. En soms wordt die leegte beaccentueert door een dier zoals een poolvos of een jakhals.”

Poolvos op Spitsbergen

Duinen in woestijn

Boek

Het hardcover fotoboek Hueco mundo telt 152 pagina’s en is voor € 39,90 te bestellen via marcoronconi.com/kamui-editions. Bij de special edition (€ 59) en de limited edition (€ 169) krijg je een extra tekstboek. Bij de limited edition zit ook een fine art-print.

 

 

Pagina’s uit het boek Hueco Mundo:

marco ronconimarco ronconi

 

Over Marco Ronconi

De in Noord-Italië geboren Marco Ronconi (1984) is geen typische natuurfotograaf. Hij was begin dertig toen hij zijn liefde voor natuur begon te uiten via het maken van natuurfoto’s, die sterk zijn geïnspireerd op Japanse en Chinese prenten. Via zijn fotografie probeert hij vooral de sfeer en het gevoel van een plek weer te geven. “Mijn nieuwe boek is bovenal een ode aan de sensitiviteit en kwetsbaarheid.” Eerder verscheen al van hem het fotoboek Chiaro Scuro.

Ronconi tijdens één van zijn woestijnreizen

Alle foto’s in dit artikel zijn van Marco Ronconi.

Dit publiceerde Roots al eerder over het werk van Ronconi.

Roots februari

Wat je leest in Roots februari:

  • Zo help je zeepaardjes in de Noordzee
  • Wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen 
  • Foto’s van de maand: uilen 
  • De kwestie: gaan delen van de Veluwe tijdelijk dicht?
  • Nonnetjes in Nederland
  • Natuurommetje: de Vaalserberg
  • De gletsjerberen van Groenland
  • Fotohut in Clinge (beroemd vanwege de eekhoorns)
  • Doe mee: de Roots natuurfotowedstrijd 2023

En nog veel meer! Bestel deze Roots eenvoudig via de webshop – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie