Fotohutten in de lage landen: Clinge

Marloes Blom

2 February 2023 .

Fotohut Clinge

Fotograferen vanuit schuilhutten is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Natuurfotograaf en -filmer Henkjan Kievit beschrijft maandelijks zijn ervaringen met een aansprekende fotohut in Nederland of België én geeft tips voor natuurfotografen. Deze maand, in Roots februari: fotohut Clinge – ideaal om eekhoorns te fotograferen.

In de Waterwinbossen bij Clinge, in beheer bij Het Zeeuwse Landschap, ligt een oude jachthut. Gelegen in een deel van het bos dat is afgesloten voor het publiek, is dit de enige fotohut in Zeeland. Deze fotohut in Clinge is vooral beroemd om zijn grote populatie eekhoorns. Voor een natuurfotograaf zijn eekhoorns onweerstaanbaar. Al heb je er al duizenden foto’s van, je blijft ze maken. Die pluizige staart, dat guitige koppie, die kleine handjes en die harige oren … Ik heb me dan ook voorgenomen om toe te geven aan mijn guilty pleasure en vandaag ongegeneerd eekhoorns te fotograferen. En dan ben je in deze hut op het goede adres.

Lees ook:
Wie denkt dat eekhoorns de hele winter slapen heeft het mis. De winter is hun paartijd – je maakt dan zelfs meer kans om eekhoorns (op vrijersvoeten) te zien.

Alle luxe

De hut, die oogt als een kruising tussen een oude schuur en een mancave, beschikt over elektriciteit (je kunt er dus lekker koffie zetten) en verwarming, kortom een ware luxe. En in de muur zitten gecamoufleerde gaten waar je je lens doorheen kunt steken. Vanuit de hut kijk je uit over een verhoogde vijverbak.

Dieren die daar komen drinken of eten, kijk je dus recht in de ogen. Tal van boomstronken, takken, plukken mos en dergelijke zijn voorhanden om je eigen setting te maken. Ook mag je naar eigen idee voerplekjes maken en staat er een grote ton met noten voor, jawel, de eekhoorns.

De fotohut in Clinge, met pal daarvoor de verhoogde vijverbak. Foto: Henkjan Kievit
Door de verhoogde vijverbak kijk je de dieren recht in de ogen. Foto: Henkjan Kievit

Benieuwd hoe Henkjan erin slaagde om prachtige foto’s van eekhoorns te maken – en wil je meer lezen over deze fotohut? Check Roots februari, nu in de winkel en eenvoudig online te bestellen in de webshop.

Roots februari

Wat je leest in Roots februari:

  • Zo help je zeepaardjes in de Noordzee
  • Wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen 
  • Foto’s van de maand: uilen 
  • De kwestie: gaan delen van de Veluwe tijdelijk dicht?
  • Nonnetjes in Nederland
  • Natuurommetje: de Vaalserberg
  • De gletsjerberen van Groenland
  • Fotohut in Clinge (beroemd vanwege de eekhoorns)
  • Doe mee: de Roots natuurfotowedstrijd 2023

En nog veel meer! Bestel deze Roots eenvoudig via de webshop – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Meer fotohutten

Foto bovenaan: Henkjan Kievit

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie