Fototips van Johannes Klapwijk

René Alblas

21 May 2018 .

Johannes Klapwijk is één van de beste macrofotografen van Nederland. In de Roots van mei vertelt hij over zijn liefde voor libellen, vlinders en ander klein spul. En hij geeft tips over hoe je dat het beste kunt fotograferen.

We geven hieronder alvast 5 tips.

Zou je wel eens op stap willen met deze fotograaf?

Speciaal voor Rootslezers organiseert Johannes Klapwijk een workshop op 13 oktober. Info en aanmelden kan hier.

Fototips

1: Werk in de vroege ochtend. Vermoedelijk is deze tip niet de meest vernieuwende, maar voor mij wel verreweg de belangrijkste. Het licht is mooi, de dauw voegt absoluut iets toe, insecten zitten mooi stil en zo krijg je verreweg de beste resultaten. Maar zorg daarbij dat je voor zonsopkomst al klaar bent om je beeld te maken.

2: Neem dan ook de tijd: als je na vijf minuten doorholt naar een tweede onderwerp kom je vermoedelijk met een hele bak aan net-niet beelden thuis. Als je je echt concentreert op één onderwerp, kritisch bent, experimenteert en de tijd neemt om een hele reeks beelden van één situatie te maken dan kom je niet alleen met vakwerk thuis, maar je traint ook nog eens je kijk-vermogen en je creatief vermogen.

3: Verdiep je in je onderwerp: hoe meer je weet over libellen, hoe beter je weet welke soort wanneer en hoe het beste te fotograferen is. Gebruik de winter om je eens grondig in te lezen in het gedrag en de gewenste biotopen van je onderwerp. Vroeg of laat gaat kennis van soorten en ervaring in het veld je helpen om de juiste fotokansen te creëren.

4: Experimenteer! Hoe meer je varieert tussen close-ups en ruime beelden, onder- en overbelichten, tegenlicht en licht in de rug hoe meer je hierin je eigen stijl zult gaan ontdekken en hoe meer plezier je er in krijgt om die eigen stijl ook door te ontwikkelen. Bovendien werkt een bepaalde aanpak niet op ieder onderwerp.

5: Werk nauwkeurig. Niets is zo frustrerend als na een prachtige ochtend met grandioos mooi licht en een fotogeniek onderwerp thuis komen met allemaal beelden die net niet scherp zijn. Een statief, live-view en handmatig scherpstellen is zo’n nauwkeurige methode dat je geen enkel excuus meer hebt voor onscherpe foto’s!

Wil je meer lezen? Kijk dan in de Roots van mei.

Johannes Klapwijk

Dambordje, prachtig vastgelegd door Johannes Klapwijk

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie