Het verhaal achter de kwal

René Alblas

22 February 2019 .

Met deze foto van een kwal won Margreet Frowijn-Druijven afgelopen maand de Roots Foto van de Maand wedstrijd. Dit is het verhaal achter de foto van de kwal:

“Ik maakte deze foto op het prachtige brede strand van Schiermonnikoog. In het weekend van 29 september 2018 waren we met natuurwerkgroep Wierhaven mee met het jaarlijkse uitje.

‘s Morgens om 6.30 uur ging de wekker om op tijd op het strand te zijn voor de zonsopgang van 7.35 uur. Nadat ik honderden foto’s van de prachtige zonsopgang had geschoten (dit was trouwens een van de mooiste zonsopkomsten die ik ooit mocht meemaken) en het mooie licht van de zonsopkomst was verdwenen, richtte ik mijn camera op alles wat er op het strand was aangespoeld. Zo waren er dus ook diverse Zeepaddenstoelen aangespoeld. Vooral de kleurige paarse rand van de kwal tekende prachtig af tegen het lichte zand. Hoe meer je naar de foto kijkt, hoe meer je gaat zien. De belletjes bijvoorbeeld, het lijkt net of de belletjes onder ijs zitten. Of de zandkorreltjes onder de kwal die iets blauw/paarser zijn dan de zandkorreltjes naast de kwal. In het midden van de kwal lijkt het blauw met wit neen soort stroompjes te vormen.

Vrijwillig boswachter

Deze dingen zie je niet tijdens het fotograferen, maar pas als je ze op je computer bekijkt. Tijdens het fotograferen gaan er andere dingen door mij heen. Verwondering maar ook een vorm van verdriet. Dat klinkt misschien raar maar ik krijg altijd een triest gevoel tijdens het fotograferen van dieren die het niet hebben gehaald. Ik zie een kwal het liefste gewoon in de zee.

Mijn passie is zoveel mogelijk mensen laten genieten van de natuur om ons heen. Dit doe ik door als vrijwillig boswachter in het natuurgebied het Zwanenwater bij Callantsoog excursies te geven en als fotograaf door te laten zien hoe mooi, bijzonder, maar ook hoe kwetsbaar alles is. Ik hoop dat, door mensen hierop attent te maken, ze meer aandacht en respect voor de natuur en ons milieu krijgen, zonder ze gelijk een preek te geven.

Extra wereld

Deze foto is rond 9.00 gemaakt tussen Paal 6 en 7. Ik fotografeer wat ik zie zonder van te voren hier veel over na te denken. Dingen komen vaak gewoon op mijn pad en doordat ik fotografeer zie ik ook meer. Kleine dingen die ik voordat ik ging fotograferen niet of nauwelijks opmerkte zijn juist doordat ik fotografeer gaan opvallen. Je kunt zeggen dat door het fotograferen er een extra wereld is ontstaan. Een prachtige wonderlijke wereld die voorheen voor mij verborgen was.”

Camera: NIKON D700 en Sigma 70-300 millimeter met macro. Diafragma: f/8. Belichtingstijd: 1/320. ISO: 640. Belichtingsafwijking: -1 stap. Geen filter, geen flitser, geen statief (al dat gesleep..  ..alleen als ik nachtfoto’s maak gebruik ik een statief).

Hier lees je meer achtergronden bij natuurfoto’s.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie