Het verhaal achter de winnende foto: sfeervolle waterlelie bladeren

René Alblas

18 augustus 2021 .

Deze foto van waterlelie bladeren is één van de 108 winnende foto’s bij de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. Zij kregen allemaal een plekje in de Roots Natuuragenda 2022. Van deze 108 foto’s zijn er 25 geselecteerd die vanaf begin september geëxposeerd zullen worden in de Hortus Botanicus te Amsterdam. Bovendien dingen deze 25 foto’s mee naar de Roots Natuurfotowedstrijd 2021 Publieksprijs. Eén van deze 25 foto’s is onderstaande foto van Diana Mieras. Lees haar verhaal achter de foto.

Kun je iets vertellen over hoe de foto tot stand is gekomen?

“Achter in onze tuin hebben we een grote vijver. De vijver is gedeeltelijk bedekt met waterlelies. In de avond worden de bladeren mooi verlicht met strijklicht. Zo ook die ene avond in april. Het had geregend en we liepen een rondje door onze tuin. Toen ik de druppels op de bladeren zag heb ik mijn camera gepakt en ben ik op zoek gegaan naar een mooie compositie. Lettend op het licht en de kleuren, maar ook de sfeer van het moment wilde ik vastleggen.

Ik fotografeer veel uit mijn gevoel en probeer daarbij altijd een sfeertje mee te geven aan een foto. De donkere achtergrond, de compositie in combinatie met de rode en groene bladeren met daarop de druppels en het mooie licht maakte het beeld compleet.”

Kun je iets vertellen over het onderwerp?

“Waterlelies zijn altijd een populair onderwerp geweest bij fotografen en kunstenaars. De kunstschilder Claude Monet is mede populair door de schilderijen van waterlelies die hij schilderde in Giverny De kleuren en de spiegeling in het water kunnen al gauw verrassende beelden opleveren.”

 

waterlelie

Wat zijn de technische gegevens van de foto?

“Ik heb de kleurbalans iets koeler gezet, waardoor het water wat donkerder wordt en het licht op de bladeren en de druppels er nog meer uitspringen. Bij deze foto werkt het ook mee, dat de kleuren rood en groen van de waterlelie bladeren elkaar versterken, en een bepaalde rust uitstralen.

Ik heb de foto gemaakt met de Sony A7III met daarop een 50 millimeter lens van Sony. Het diafragma stond op f/2.8, de sluitertijd was 1/1250 en de ISO 100.”

Heb je tips? Waar moet je aan denken als je een dergelijke foto zou willen maken?

• Zorg altijd voor een zo sterk mogelijke compositie. En houd ook rekening met de verschillende kleuren in je foto. De kleuren rood en groen versterken elkaar in deze foto, dat geeft een mooie balans.

• Stel altijd scherp op datgene wat de eerst blik moet vangen. Zoals in deze foto de druppels op de waterlelie bladeren.

Kijk hier voor het verhaal achter een andere winnende foto.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie