Kan natuurfotografie ook kunst zijn?

René Alblas

28 september 2018 .

Bijzondere natuurfotografie wordt soms kunst genoemd. Terecht of niet? René Alblas (afgestudeerd aan de kunstacademie en fotografieredacteur bij Roots) geeft zijn mening.

Kan natuurfotografie kunst zijn?  Het valt me op dat er op natuurfotografie-sites regelmatig het woordje “art” voorkomt. Is dat dan echte kunst, vraag ik me af, of is het een creatieve uiting?

Natuurfoto’s die het predicaat “art” krijgen, zijn vaak creatieve interpretaties van de natuur. Foto’s met bijvoorbeeld bijzondere uitsnedes of onscherptes of prachtig licht. Maar is dat kunst? En zijn de mannen en vrouwen die dit werk produceren dus ook kunstenaars?

Ik vind van niet. Wat mij betreft is kunst (van nu) een schaars goed. Gemaakt door zeer talentvolle mensen die een buitensporige drang (of bezetenheid) hebben om vanuit hun diepste zielsroerselen een boodschap over te brengen en iets nieuws te creëren. Kunst is niet bedoeld om te behagen.

Creatieve interpretaties

In deze definitie zijn veel natuurfotografen lastig in te passen. “De schoonheid van de natuur op een mooie manier weergeven” is vaak hun drijfveer en soms speelt natuurbescherming een rol (iets doen met je camera om de natuur te helpen). Daar is natuurlijk helemaal niet mis mee. Integendeel, het is geweldig om bezig te zijn met het weergeven van de natuur. De afgelopen 10-15 jaar zijn er heel veel natuurfotografen bij gekomen en het peil van de natuurfotografie lijkt alleen maar te stijgen. Overal op internet, in fotoboeken en in tijdschriften (waaronder Roots) kun je genieten van de meest creatieve interpretaties van de natuur. En ik vind het geweldig om daar naar te kijken en er vanuit Roots aan mee te werken. Maar in mijn ogen hebben we het dan niet over kunst.

Artiste

Is er dan helemaal geen kunstenaar in de natuurfotografie? Sommigen zullen misschien aan de eigenzinnige Franse natuurfotograaf Vincent Munier denken. Één van de beste fotografen van de wereld en in zijn eigen land vaak als ‘artiste’ aangeduid. Wat zegt hij er zelf van? “Sommige van mijn foto’s hebben misschien wel een bepaalde artistieke waarde, maar een kunstenaar, dat ben ik absoluut niet! Ik ben in de gelukkige positie dat ik de grootste kunstenaar van de wereld in beeld mag brengen, dat is namelijk de natuur zelf!”.

Daar slaat hij wat mij betreft de spijker op de kop.

En zo valt alles ook op zijn plaats. Natuurfotografen maken geen kunst, maar fotograferen de kunst die door de natuur is gemaakt.

natuurfotografie

Paulien Bunskoek

 

natuurfotografie

Els Fonteine

 

natuurfotografie

Vincent Munier

P.S. De getoonde foto’s zijn gekozen om hun artistieke kwaliteit en niet omdat de betreffende fotografen zouden beweren “kunst” te maken.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Blog