Deze natuurfotograaf reist al 20 jaar non-stop rond de wereld

Daniël Mulder

15 January 2022 .

Frozen waterfall and mountain, Grundarfjordur, Iceland

Natuurfotograaf Shane P. White is al 20 jaar een nomade, een vagebond zonder vaste woon- of verblijfplaats. “Van nature ben ik een kluizenaar en richt mij graag op de afgelegen plekken van de wereld.” In het winternummer van Roots vind je een fraaie IJslandreportage van deze fulltime-globetrotter.

Je kunt de in Australië geboren fotograaf Shane P. White (1967) gerust een vagebond of wereldreiziger noemen. Zijn jeugd bracht hij door op het Australische platteland, maar al vanaf zijn 16e jaar lonkte de wereld en maakte hij zijn eerste reizen. Sinds 2001 is de wereld echter zijn woonplaats. Van noord naar oost en van zuid naar west, continu is hij onderweg en inmiddels heeft hij 180 landen en talloze eilanden bezocht op “deze majestueuze blauwe planeet”.

Op het schiereiland Snæfellsnes vind je met mos bedekte lavavelden.

Op het moment dat Roots hem spreekt, zit White in Afrika en heeft hij net twee weken lang gefotografeerd langs de Geraamtekust (Skeleton Coast) in Namibië, het land waar hij al vijf maanden bivakkeert. White richt zich vooral op de afgelegen delen van de wereld, waar hij landschappen, dieren en traditionele stammen fotografeert. “Dat is een voorrecht om te doen. Ik deel mijn beelden in de hoop mensen te inspireren die misschien zelf nooit de kans krijgen deze plekken te bezoeken.”

natuurfotograaf Shane P. White

Natuurfotograaf Shane P. White.

11 keer op IJsland

In zes opeenvolgende jaren is de natuurfotograaf minimaal elf keer op IJsland geweest, soms als tussenstop tijdens een doorreis naar Groenland, Noorwegen of Spitsbergen. “Wat IJsland zo uniek maakt, is dat het eiland compact is en toch veel variatie biedt. Je vindt er geisers, prachtig gekleurde meren, bevroren watervallen en vulkanen. En tijdens heldere nachten kleurt, met een beetje geluk, de wereld van horizon tot horizon door het noorderlicht.”

Wachten, wachten, wachten

Voor iedereen die nu denkt, hoe heeft hij geleefd tijdens de coronapandemie? “Tijdens de coronaperiode zat ik eens als enige gast elf maanden lang in een resort in Zimbabwe. Ik heb in die periode 150.000 foto’s gemaakt. Ik zit rustig wekenlang acht uur per dag bij een poel om te wachten op een bijzonder moment.” Fascinerende man. In het winternummer van Roots meer over hem en de beelden die hij maakte op IJsland.

Bevroren waterval met op de achtergrond de berg Kirkjufell. Rond deze berg zijn opnames geweest voor de populaire fantasyserie ‘Game of Thrones’.

Meer berichten over natuurfotografie

  • Deze foto’s vielen op tijdens de wedstrijd Foto van de maand december/januari…
  • “Een ruimtereis door een onbekend universum, bevolkt door alien-achtige wezens. Onzichtbaar voor het blote oog maar van levensbelang voor het hele ecosysteem.” Zo beschrijft fotograaf en filmmaker Jan van IJken ‘Planktonium’, zijn nieuwste fotoserie en korte film over de wonderlijke wereld van plankton.
  • De Roots Natuurfotowedstrijd 2022 start op 1 februari, lees hier alvast meer…

Foto’s: Minden / Shane P. White


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie