Pluimstaarten: de 10 mooiste foto’s van eekhoorns

René Alblas

20 October 2023 .

Eekhoorns zijn misschien wel de meest fotogenieke bosbewoners. We tonen de 10 mooiste eekhoorn-foto’s, gemaakt door Rootslezers. En ingezonden voor de Roots Foto van de Maand wedstrijd.

In het najaar heb je extra veel kans om eekhoorns te zien. Ze zijn dan druk in de weer om hun wintervoorraden aan te leggen. Eekhoorns houden geen winterslaap maar wel een winterrust. Ze verblijven liefst zo veel mogelijk in hun nest. Dat nest is soms in een holle bom, of soms is het aangelegd met behulp van takken. En af en toe gaan ze even naar hun voorraadplek voor wat voedsel.

Meer lezen over de paartijd van eekhoorns.

Rode eekhoorn – Anjella Buckens

Wat een schitterende actiefoto. Alle onderdelen van de eekhoorn komen optimaal tot hun recht: de pluimstaart, de pootjes met de lange nagels, de snuit en de witte buik. En dat alles onder een prachtig licht van boven. Winnaar Roots Foto van de Maand september wedstrijd.

• Dorstacrobatiek – Alex Brackx

Bijzondere actiefoto met een prachtige houding van de eekhoorn.

•  Cute – Erik Willaert

Een fraaie invalshoek, zo recht van voren. De snorharen komen daardoor prachtig uit. De symmetrie wordt mooi doorbroken door de ongelijke oren. Dat maakt de foto extra spannend.

• Grondeekhoorn in prachtig herfstlicht – Loes Belovics

Het goudgele licht is inderdaad prachtig. De compositie, met de kop precies in het midden, is perfect. Ook de scherpte ligt exact op de juiste plek; de hele grondeekhoorn is scherp, de rest niet.

• Jan Huijbers – Siberische grondeekhoorn

Het pakket bladeren in de bek van de eekhoorn maakt deze foto heel bijzonder. Het spel met de scherptediepte (waarbij de scherpte alleen op de kop en de bladeren ligt) is perfect.

• Liefje – Gina Heynze

Het licht van de zijkant is prachtig en de diverse bruin- en roodtinten in de vacht geven de foto iets extra’s.

• Nieuwsgierig – Erik Willaert

De ruime aandacht voor de omgeving maakt deze foto heel natuurlijk. Alsof je als kijker zelf in het bos loopt. Tegelijkertijd is de compositie zeer geraffineerd en het licht is fraai.

• Oplettende eekhoorn – Carlien Schelhaas

Het is een hele uitdaging om een bijzondere foto te maken van een eekhoorn zonder noemenswaardige omgeving. Dat stelt hoge eisen aan het diertje. In deze foto is dat prima gelukt; de prachtige houding, de lekker vieze buik en de aandachtige blik maken de foto zeer aantrekkelijk.

• Siberische grondeekhoorn – Ellen Stegeman

De lichtvlek in de achtergrond, precies achter de eekhoorn, máákt deze foto. De diagonale lijnen (van de tak en de lichaamsstrepen) geven de foto extra spanning.

Meer lezen over het fotograferen van Siberische grondeekhoorns

• Stare down – Mignon van den Wittenboer

De troeven van deze foto zijn het zijwaartse licht en de oorpluimen waarvan de uiteinden een beetje lijken op de grassen rechtsonder. Het herhalen van zulke patronen/structuren in een foto werkt immers altijd goed.

Waar bewaart de eekhoorn zijn wintervoorraad?

Meer lezen over eekhoorns fotograferen vanuit een schuilhut.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Maand