Roots Foto van de Maand januari 2019: 5 handige tips

René Alblas

17 December 2018 .

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand januari 2019 ?

Het thema voor de Foto van de Maand januari 2019 wedstrijd is ‘blauw’. Je kunt je foto’s inzenden tot en met 16 januari. Maximaal 10 foto’s per inzender, de foto’s moeten tussen de 2,5 en 10 MB zijn. Lees voordat je instuurt eerst nog even de spelregels. Om je winkansen te vergroten geven we hier 5 handige tips.

  • Enkele voorbeelden van fotogenieke blauwe onderwerpen: ijs, luchten, vogelveren, ogen en bloemen zoals het vergeetmijnietje en ereprijs.
  • Een blauwe lucht is mooi, maar kan een beetje saai zijn. Gereflecteerd in water (een meer, een regenplas, een beek) wordt het veel spannender.
  • Het blauwe uurtje is geliefd bij fotografen. Tijdens deze 10 à 15 minuten (en dus geen uur) voor zonsopgang en na zonsondergang is het licht extra blauw, vooral bij een wolkenloze lucht. Ideaal voor landschapsfoto’s met water.
  • In de kleurenleer is oranje de zogenaamde complementaire kleur van blauw. De combinatie blauw/oranje levert dan ook een heel krachtig contrast op (Als je meer wilt lezen over kleurenleer: google dan eens op Itten. Johannes Itten is de grondlegger van de moderne kleurenleer).
  • Een polarisatiefilter verhoogt het plezier van fotograferen, vooral als je voor intens blauwe luchten gaat. Lichtstralen komen normaal van alle kanten, een polarisatiefilter ordent ze, haalt storende stralen eruit en zorgt zo voor een intense kleur. Maar pas op, zo’n filter voorkomt ook reflecties en dat is niet altijd gewenst.

Heb je al zin gekregen om mee te doen? Hier kun je je foto’s inzenden.

Blauwborst, foto: Rob Wijn

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie