Roots Foto van de Maand juni 2019: 6 handige tips

René Alblas

3 June 2019 .

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand juni 2019 ?

Het thema voor de Foto van de Maand mei 2019 wedstrijd is ‘Vroeg in de ochtend’. Je kunt je foto’s inzenden tot en met 17 juni. Maximaal 10 foto’s per inzender, de foto’s moeten tussen de 2,5 en 10 MB zijn. Lees voordat je instuurt eerst nog even de spelregels. Om je winkansen te vergroten geven we hier zes handige tips.

  • De mooiste macrofoto’s maak je ’s ochtends vroeg. Als de zon net is opgekomen, is alles bedekt met dauwdruppeltjes die van ieder bloemetje of insect een sprookje maken. Bovendien bewegen veel libellen en vlinders nauwelijks zolang ze niet opgewarmd zijn door de zon. Pas wanneer de thermometer 17 graden aangeeft vliegen ze uit. Lees ook deze blog van Paulien Bunskoek over vroeg opstaan (lastig, maar het loont altijd).
  • De ideale landschapsbeelden maak je ook ’s ochtends vroeg. Als het recent geregend heeft zijn er in de vroege ochtend vaak mooie nevels te zien. Zoek overdag eens naar een plek met mooi uitzicht (een bloeiend heideveld met een vennetje of een ongemaaide weide met een sloot) en keer daar vlak voor zonsopgang nog eens terug. Als er nevel hangt wacht dan tot de eerste zonnestralen er doorheen prikken.
  • Duinen en zandverstuivingen zijn vroeg in de ochtend nog rustig en met een beetje geluk zijn er nog weinig storende voetsporen.
  • Door de geringe hoeveelheid licht ’s ochtends vroeg zul je lange sluitertijden moeten maken. Een statief is dus geen overbodige luxe. Ook een rijstzak kan van pas komen.
  • Op warme, wolkenloze dagen kun je tussen 11.00 en 17.00 uur beter niet fotograferen. Het licht is dan veel te hard.
  • Wil je nog meer inspiratie om betere foto’s te maken? Kijk dan eens naar de rubriek Uitgelicht op de Rootssite

Foto: Ria Bloemendaal

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie