Roots Foto van de Maand mei 2019, 8 handige tips

René Alblas

29 April 2019 .

Doe je ook mee met de wedstrijd Foto van de Maand mei 2019 ?

Het thema voor de Foto van de Maand mei 2019 wedstrijd is ‘Ooievaars en reigers’. Je kunt je foto’s inzenden tot en met 20 mei. Maximaal 10 foto’s per inzender, de foto’s moeten tussen de 2,5 en 10 MB zijn. Lees voordat je instuurt eerst nog even de spelregels. Om je winkansen te vergroten geven we hier zeven handige tips.

  • Ooievaars en reigers laten zich redelijk makkelijk fotograferen omdat ze relatief lang op één plek staan. Dus neem rustig je tijd om de beste positie te kiezen. Zijn er geen storende schuren of andere gebouwen in de achtergrond?
  • Een laag standpunt (op ooghoogte met de vogels) werkt meestal het beste. Als je op mensenhoogte fotografeert lijken de dieren veel nietiger en zie je voornamelijk gras als achtergrond.
  • Probeer eens iets van het geklepper van ooievaars in beeld te brengen. Zo’n actiefoto kan er spectaculair uitzien.
  • Vliegende vogels kun je scherp fotograferen als je een meetrekkende beweging maakt met je camera. Dat vraagt zeker wat oefening, maar als lukt kun je een schitterende foto maken!
  • Kijk uit met aangelegde nesten. Probeer zo min mogelijk menselijke bouwwerken (wagenwielen en dergelijke) in beeld te krijgen.
  • Reigers en ooievaars vind je vaak langs de slootkant. Ga eens op zoek naar een sloot met een mooi begroeide, bloemrijke oever. Dat maakt je foto nog aantrekkelijker. Een paar bloeiende bloemen vlak voor de lens kunnen een mooie “kleurwaas” opleveren.
  • Een telelens, van minimaal 200 millimeter is je grootste vriend bij dit onderwerp. Een statief maakt je minder flexibel, een rijstzak kan wel van pas komen.
  • Wil je nog meer inspiratie om betere foto’s te maken? Kijk dan eens naar de rubriek Uitgelicht op de site van Roots: rootsmagazine.nl/category/uitgelicht

Foto: Leon Versaevel

 

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie