Tip voor de feestdagen: fotoboek “Shaped by the sea”

René Alblas

27 October 2018 .

Een nieuw fotoboek van topfotograaf Theo Bosboom.

Hij is verknocht aan de zee. De succesvolle fotograaf Theo Bosboom won talloze fotoprijzen en maakte al boeken over IJsland (IJsland puur) en de wildernis in Nederland/België (Dromen van wildernis). Voor zijn nieuwste boek Shaped by the sea heeft hij voor de volle honderd procent toegegeven aan zijn ‘zeezucht’. “Het moest een boek worden waarin alle invloeden van de zee in beeld zouden komen”, vertelt Bosboom. “Van de dagelijkse zandverplaatsingen op het strand tot de diep uitgesleten kustrotsen waar de zee al miljoenen jaren op beukt. Maar ook de kleine diertjes die weten te overleven langs de vloedlijn, zoals de fotogenieke zeeslakken. En natuurlijk het ruige klimaat van de zee, met stormen, dikke mist en snel wisselende weertypes.”

Waar

Bosboom bezocht voor zijn boek de kusten van Portugal, Spanje, Frankrijk, Schotland, Ierland, de Faeröer-eilanden, Noorwegen en IJsland. Een enorme verscheidenheid aan kusten, maar overal was de kracht van de zee voelbaar en probeerde hij de fascinerende gevolgen van die krachten in beeld te brengen.

Eigen stijl

Shaped by the sea is geen geografisch overzicht geworden van alle West-Europese Atlantische kusten; dat zou ondoenlijk zijn. Bosboom wil met dit boek vooral de schoonheid en de natuurlijke rijkdom laten zien, die onder de invloed van de zee zijn ontstaan. En dan natuurlijk wel in zijn eigen, kenmerkende stijl. Die je als abstraherend met een bijzonder gevoel voor details zou kunnen omschrijven. “Nergens krijg je zoveel natuurkunstwerken en -kunstwerkjes aangereikt als aan de kust”, zegt de fotograaf. “En ik ben er nog lang niet uitgekeken. Eigenlijk zou je wel kunnen zeggen dat ik zelf ook shaped by the sea ben.

Shaped by the sea telt 192 pagina’s, heeft een ruim formaat (24 bij 30 cm), een hard cover en kost 49 euro. Je kunt het boek bestellen bij de fotograaf!

3 foto’s uit het nieuwe boek:

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie