Doorkijkje met sperweruil

René Alblas

4 February 2024 .

Deze prachtige plaat van een sperweruil in het struikgewas is gemaakt door Tom Kruissink. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week.

De sperweruil leeft voornamelijk in naaldbossen in het hoge noorden. Heel af en toe wordt deze uil zuidelijker waargenomen, in Nederland zijn in de afgelopen decennia enkele dwaalgasten waargenomen.

De naam sperweruil geeft al aan dat deze uil er een beetje “on-uils” uitziet. Hij is vooral actief overdag en tijdens de schemering. Zijn jachtvlucht is nogal wendbaar en is vergelijkbaar met de sperwer of de havik. De fijne dwarsbandering op de onderzijde lijkt ook op het verenpatroon van het vrouwtje sperwer. Ook de kop is (voor een uil) nogal klein.

Zo klinkt een sperweruil.

Ben je geInteresseerd in de foto’s van Tom Kruissink? Op dit moment hangen zijn foto’s en van collega-natuurfotografen in de Peddemors boerderij in Vriezenveen.

sperweruil
De ogen van de sperweruil zijn opvallend geel

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de februari-wedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand februari wedstrijd. Het thema daarvan is Doorkijkjes. Inzenden voor deze wedstrijd kan nog tot en met 4 februari. Op 6 februari start de maart wedstrijd. Het thema voor die wedstrijd is Lente Macro’s.

Enthousiast van deze Foto van de Week? Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week