Winnende fotograaf fotografeert Spitsbergen

René Alblas

1 February 2019 .

Ronald Kamphuis won in 2017 de Roots Natuurfotowedstrijd. Hij won een fotoreis van 2000 euro naar keuze bij BirdingBreaks. Hij koos een reis naar Spitsbergen. Daar zag hij onder andere rendieren, poolvossen, noordse stormvogels en de spitsbergensneeuwhoen.

Ronald maakte een prachtige reis naar de noordelijke eilandengroep die officieel Svalbard heet. Hij noemt zichzelf een allround fotograaf. Dus fotografeerde hij zowel landschappen als dieren. “Voor mij telt dus niet zozeer het onderwerp, maar wat je ermee kunt doen.”, zegt de fotograaf. “Ik wil altijd sfeer in mijn foto’s brengen, door te spelen met licht, een bijzondere compositie of een ander standpunt te kiezen. Ik ben niet per se op zoek naar een unieke stijl, hoor. Als mensen zeggen: ‘dat is een echte Kamphuis-foto’ dan is het mooi dat ze dat vinden, maar ik ben er niet naar op zoek. Het moet gewoon de best mogelijke plaat zijn. Daar ben ik behoorlijk fanatiek in – je leert van elke foto die je maakt weer wat nieuws. En ook van collega’s. Ik hou ervan als een fotograaf thuiskomt met iets aparts – soms sta ik bijvoorbeeld naast iemand te fotograferen, maar zag niet wat hij zag en maakte niet de foto die hij maakte. Dat geeft me wel een drive om me door te ontwikkelen, telkens een stapje verder te komen. Je moet blijven kijken. Echt kijken.”

Een verdekt opgestelde spitsbergensneeuwhoen

Jong poolvosje

“Een prachtig paartje noordse stormvogels (de donkere vorm) op een ijsschots voor de Von-Post gletsjer”

Het ijzige landschap van Spitsbergen

Het spitsbergenrendier is een kleinere ondersoort van het gewone rendier, dat het zware klimaat op Spitsbergen goed kan weerstaan”

Wil je nog meer lezen over deze reis? Kijk dan op de blogsite van Ronald Kamphuis. Daar vind je nog veel meer foto’s.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie