Aan het strand, na zonsondergang

René Alblas

11 januari 2023 .

Net na zonsondergang maak je op het strand de prachtigste foto’s. Althans als alles mee zit. Fotograaf Olaf Oudendijk vertelt het verhaal achter de foto.

Hoe is de foto tot stand gekomen?

Ik ben gek van het strand, nee niet zo zeer met mooi weer en dan uren bakken in de zon. Juist als het rustig is en de avond gaat langzaam vallen. Ik hoop dan altijd op mooie wolkenpartijen, kleuren in de lucht. Je komt dan ook wel eens bedrogen uit waarbij niets van dat alles aan je voorbij trekt en alles grijs en kleurloos is. Echter deze avond waren er mooie wolkenpartijen en net na zonsondergang bleef er nog lange tijd kleur in de lucht. Een uitgelezen kans om zo’n foto te maken dus. En het mooiste is dat er dan om mij heen niemand te zien is. Dat gevoel om even helemaal alleen zo’n moment vast te leggen is onbetaalbaar en daarvan kan ik misschien nog wel meer van genieten dan het maken van de foto zelf.

Waar en wanneer is de zonsondergang foto gemaakt?

Ik maakte de foto op het strand van Heemskerk op 18 mei 2021, net na zonsondergang.

zonsondergang

Had je zo’n foto al in je hoofd of ontstond het idee ter plekke?

Omdat ik veel aan de kust te vinden ben heb ik altijd wel een idee wat ik wil fotograferen. Je bent enorm afhankelijk van de elementen zoals de getijdes, de ontwikkeling van de wolken en het licht. Als de elementen je gunstig gezind zijn, moet je snel handelen. Meestal heb ik vooraf al even gekeken wat de mooiste voorgrond wordt met de zandribbels, dus daar zet ik dan mijn camera neer en wacht dan op het juiste moment.

Technische gegevens 

De foto is gemaakt met een Nikon D500 (crop sensor), en een 10-24 millimeter groothoeklens op 10 millimeter, diafragma van f/16, ISO 100 en een sluitertijd van 0,4 seconden. En ik heb gebruik gemaakt van een statief.

Heb je tips als iemand zo’n soort foto zou willen maken? 

  • Strandfotografie vraagt altijd om extra maatregelen om je spullen te beschermen tegen de invloeden van zand en zout water. Neem een kwast mee om je camera en lens vrij te maken van zand. Neem een theedoek mee om je camera even in te pakken als je hem weer in je tas stop om zo het vocht op te nemen. Eenmaal thuis is het verstandig om je frontelement van je lens goed schoon te maken. Er komt altijd wel wat zeedamp/-water op de lens.
  • Denk ook aan jezelf. Aan het strand kan het wel eens guur zijn en door de lange sluitertijden sta je vaak stil. Dus pak je zelf goed in. Het zou zonde zijn, als alles meezit en je bent tot op het bot koud dan gaat de zin van het fotograferen snel weg en mis je misschien het mooiste moment.
  • Zandribbels zie je alleen als het eb is, dus om teleurstelling te voorkomen kijk even naar de getijden en wanneer het eb is op het moment dat de zon ondergaat. Dan heb je de beste kansen om de ribbels in de voorgrond te fotograferen.
  • En de laatste tip is om een laag standpunt in te nemen zodat de ribbels goed als voorgrond gebruikt kunnen worden. Let daarbij wel op dat behalve de ribbels ook de zee zelf nog wel in beeld blijft.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie