Het verhaal achter de foto: een baardmannetje

René Alblas

1 March 2023 .

Een baardmannetje fotograferen is niet zo makkelijk. Vaak hoor je de vogel wel, maar zie je ‘m niet. Of hij zit op een “rommelige plek” tussen het riet. Fotograaf Susanne Vedder bleef volhouden totdat ze deze foto kon maken. Deze prachtige plaat is één van de 108 winnende foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022. Doe ook mee met de Natuurfotowedstrijd van 2023!

“Een baardmannetje! Zomaar bij het Kristalbad tussen Hengelo en Enschede. Wat een geweldige dwaalgast! En zeldzaam om daar het ‘geping’ van deze soort te horen”, vertelt Susanne Vedder. 

Hoe heb je deze foto kunnen maken? 

Ik was al een paar keer bij de dit baardmannetje (een vrouwtje) op bezoek geweest in de hoop dat ik haar mooi kon fotograferen. Dat was nog niet gelukt; een keer zat ze veel te ver weg, een andere keer zat ze constant beneden in het riet en  dan was er ook nog die keer dat ze helemaal niet zichtbaar en hoorbaar was.   

Maar deze keer zat ze er wel, mooi boven in de pluimen. Ze leek zich totaal niks aan te trekken van de aanwezige fotografen die op de vlonder en op de kant stonden.  

Op een gegeven moment vloog ze naar een volgend bosje. Omdat er op dat moment prachtig licht was, besloot ik om haar ook daar nog eventjes op te zoeken. Ze baande zich een weg tussen en over de rietpluimen en op een gegeven moment hing ze heel even stil aan één kant van een rietpluim. Ik maakte snel een foto en zag toen door de zoeker een geelbruine vlek op de achtergrond die mooi kleurde in het beeld. Snel heb ik een stapje opzij gedaan om deze vlek nog iets mooier in beeld te positioneren. Ik heb er slechts een enkele foto van kunnen maken en toen was het moment alweer voorbij. Toen ik het beeld terugkeek in de camera werd ik al meteen blij. Thuis zag ik pas dat het baardmannetje op dat moment een rietpluisje in de snavel had, wat het beeld voor mijn gevoel helemaal afmaakt. 

Had je deze foto al in je hoofd of ontstond het idee ter plekke? 

“Deze foto ontstond ter plekke. Ik wilde graag een foto van het baardmannetje waarop ze lekker vrij zou zitten zonder storende takjes in beeld. Dat het dan uiteindelijk zo uitpakt is wel echt een cadeautje.”

Kun je wat meer vertellen over de baardman?

“Baardmannetjes zijn echte rietvogels. In de zomer eten ze insecten zoals muggen en spinnen die ze vinden tussen het riet. In de winter eten ze het zaad van het riet. Deze foto is genomen in november en ze zat dan ook heerlijk van de rietpluimen te smullen. “

Wat zijn de technische gegevens? 

“De foto is genomen met een Sony A9 in combinatie met de Sony 200-600 zoomlens (gebruikt op 600 millimeter). Ik heb hiervoor een eenpoot statief gebruikt en ik denk dat dat zeker de scherpte van de foto ten goede is gekomen. Overige gegevens van deze foto: diafragma f/6.3,  sluitertijd 1/1250 en ISO 400.”

Heb je nog tips voor anderen die ook zo’n foto willen maken? 

“Al met al ben ik heel blij dat ik nog een keer terug ben gegaan en ook mijn statief had meegenomen. Dus mijn tip voor anderen? Statief mee en gewoon volhouden, de aanhouder wint.”

 

– Meer lezen over het baardmannetje.

– Hoe klinkt het baardmannetje? 

– Handige tips: zo fotografeer je baardmannetjes

– Nog zo’n mooi verhaal achter een winnende foto: de papegaaiduikers van Wessel Veenbrink

 

De Roots Natuurfotowedstrijd 2023

Je kunt nu inzenden voor de Roots Natuurfotowedstrijd 2023, de inzendtermijn sluit op 19 maart. Er zijn zes categorieën en je kunt maximaal zeven foto’s inzenden (verdeeld over één of meerdere categorieën). Tip: wacht niet tot het laatste moment met inzenden. Het kan dan erg druk worden op de server, waardoor het uploaden zeer langzaam gaat.

Ja, ik doe mee met de Roots Natuurfotowedstrijd 2023

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Meer Natuurfotografie