Het verhaal achter de winnende foto: de watersnip

René Alblas

13 July 2022 .

Deze foto van een watersnip is één van de 25 geselecteerde foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022.  Fotograaf Johan van Beilen vertelt het verhaal achter deze winnende foto.

 

Hoe is deze foto van een watersnip tot stand gekomen?

“In de vroege ochtend van 26 augustus 2021 ben ik vertrokken naar Termunterzijl. Ik wild er vroeg zijn om vanuit een vogelkijkhut de aanwezige vogels te fotograferen. Toen ik aankwam bij de hut waren in de verte al een aantal watersnippen aan het foerageren.

Dit was een goede voorbode voor wat zou gaan komen. Gelukkig was er die dag lichte bewolking en weinig wind. Dus geen last van hard licht. Na geduldig wachten kwamen de watersnippen gedurende de dag steeds dichterbij. Op een gegeven moment kwam een watersnip recht op mij af vliegen en landde enkele meters voor de hut. Gelukkig had ik de camera klaar staan en had ik vooraf de camera correct ingesteld. Het was dan ook een prachtig moment! Gelukkig heb ik het goed vast kunnen leggen. Met het resultaat was ik dan ook zeer tevreden. Mijn ervaring is dat geduld vaak beloond wordt en dat je altijd alert moet blijven voor onverwachte situaties.”

Bedenk je zo’n foto van tevoren? 

“Nee, dit idee ontstond ter plekke. De mooiste foto’s die ik heb gemaakt zijn gemaakt tijdens onverwachtse situaties en niet van tevoren bepaald.”

Wat zijn de technische gegevens?

“Ik gebruikte een  Canon EOS 6D camera, met een 500 millimeter lens. Diafragma f/4, sluitertijd 1/1250, ISO 200 en 0,3 stop overbelichting.”

Heb je tips?

– Wees alert en zorg dat je de camera altijd op de juiste instellingen hebt voor onverwachte momenten
– Wees geduldig
– Soms moet je vaker op dezelfde plek aanwezig te zijn om het gedrag van de vogels te bestuderen. Als je het gedrag van de vogels weet zal je makkelijker het plaatje kunnen fotograferen wat je voor ogen hebt.
– Geniet van de natuur. Je hoeft niet altijd foto’s te maken om te genieten van de natuur.

 

Meer verhalen achter winnende foto’s. 

Kies jij voor deze foto? Of voor 1 van de andere 24 prachtige beelden? Ga hier naar de stempagina van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022.

Noteer alvast in je agenda: Alle 25 beelden worden vanaf 23 oktober tentoongesteld in de Hortus Botanicus Amsterdam.

Kies jij voor deze foto? Of voor 1 van de andere 24 prachtige beelden? Ga hier naar de stempagina van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022 (en win een mooie prijs).

 

Noteer alvast in je agenda: Alle 25 beelden worden vanaf 23 oktober tentoongesteld in de Hortus Botanicus Amsterdam.

 

Roots Natuurfotografie-special

In de schitterende Roots Special Natuurfotografie vind je nog veel meer handige tips en inspiratie. Bestel hem nu voor €7,95 in onze webshop. Je betaalt geen verzendkosten in Nederland.

 

 

 

 

 

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie