Het verhaal achter de winnende foto: Papegaaiduikers in Noorwegen

René Alblas

24 August 2022 .

Deze fraaie foto van twee papegaaiduikers is één van de winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022. Samen met nog 107 andere beelden heeft deze foto een plekje in de Roots Natuuragenda 2023 gekregen. Hoe is deze foto tot stand gekomen? Fotograaf Wessel Veenbrink vertelt.

Wat zien we op deze foto?

“De foto laat twee papegaaiduikers zien die elkaar schijnbaar begroeten terwijl ze met duizenden tegelijk aankomen in de broedkolonie. Schijnbaar, want kort na dit moment werd één van de papegaaiduikers door de ander verjaagd. Ik vond het zelf een mooi en teder moment dat er heel liefdevol uitziet, maar in werkelijkheid dus net wat anders laat zien.”

Waar en wanneer is deze foto van papegaaiduikers gemaakt?

“De foto is gemaakt op het eiland Runde, één van de vogelhotspots van Noorwegen waar veel kustvogels in kolonies broeden. De foto is gemaakt in juli 2020 tijdens een roadtrip die ik maakte met studiegenoten.”

papegaaiduikers

Kun je iets vertellen over de vogels in kwestie?

“Papegaaiduikers zijn kustvogels die broeden op kliffen langs de noordelijke kusten van Europa. De vogels zijn heel herkenbaar door hun felgekleurde snavels en knalrode pootjes. Het is door zijn grappige uiterlijk een favoriet onder veel mensen, en daarmee ook fotografen. Echter gaat het door toedoen van de mens al jaren slecht met papegaaiduikers, bijvoorbeeld door overbevissing van hun voedsel en vervuiling in de zeeën. Dit geldt overigens voor veel kustvogels die in kolonies broeden, wat steeds vaker zichtbaar is in de afname van deze kolonies. Op een aantal plekken langs de kust broeden zelfs helemaal geen vogels meer.”

Had je zo’n foto al in je hoofd of ontstond het idee ter plekke?

“Ik wist ongeveer wat de situatie op Runde zou zijn, en dat het nog vrij lastig is om dichtbij de papegaaiduikers te komen door de steile rotswanden. Verder kan het weer erg wisselen en aangezien we maar één dag op Runde hadden, kwam er veel geluk bij kijken! Dat de twee papegaaiduikers naast elkaar gingen zitten is natuurlijk puur geluk!”

Wat zijn de technische gegevens van deze foto?

“Canon EOS 80D, Sigma 150-600 millimeter zoomlens  (op 335mm), diafragma f/6.3, sluitertijd 1/500, ISO 3200. Verder zijn er geen hulpmiddelen gebruikt.”

En heb je tips als iemand zo’n soort foto zou willen maken?

“Wees voorbereid op de situatie, vanwege de wisselende weersomstandigheden aan de kust kun je niet altijd de foto maken die je in gedachte hebt! Het beste advies is dan misschien ook wel om meerdere dagen in de omgeving te spenderen, zodat je optimale fotokansen hebt. Daarnaast wil ik vooral meegeven om aan het welzijn van de papegaaiduikers te denken wanneer je ze fotografeert. Ze zijn niet schuw en kunnen dichtbij mensen komen, maar zitten ook midden in het broedseizoen.”

Zeven verrassende weetjes over de papegaaiduiker.

Wat voor -spectaculair- geluid maakt een papegaaiduiker?

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie