Het verhaal achter de winnende foto: de wolf in Drenthe

René Alblas

17 June 2024 .

Deze foto van een wolf in Drenthe is 1 van de 25 geselecteerde foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2024. Fotograaf Anna Stelloo vertelt het verhaal achter de winnende foto.

Kun je vertellen hoe en waar de foto tot stand is gekomen?

“Deze foto is gemaakt in Drenthe in december 2023. In die periode liet een jonge wolf zich veelvuldig zien en was vaak aan het jagen op muizen. Deze dag startte nogal grijs en toen ik richting Friesland reed verbaasde het me dat er sneeuw lag. Ik hoopte dat op de plaats van bestemming mogelijk ook nog wat sneeuw zou liggen en gelukkig bleek dat zo te zijn. 

Na eerst twee uur op een andere locatie gepost te hebben, ben ik samen met mijn fotomaatje naar een andere plek (in Drenthe) gereden waar ik de wolf eerder had gezien. Bij aankomst daar was meteen de wolf in beeld met een beetje sneeuw.

Het liep al tegen zonsondergang en plotseling kwam al jagend de jonge wolf steeds dichterbij. Ik nam een laag standpunt in – zoals ik altijd doe – liggend op de grond. De wolf drentelde wat heen en weer snuffelend op de grond,  duidelijk op zoek naar muizen. Terwijl ik daar lag in de sneeuw en nattigheid met een handje fotografen liet de wolf zich goed zien en bleef maar sprongen maken om muizen te kunnen vinden. Pas na het fotograferen besefte ik hoe koud ik het had en dat al mijn kleding doorweekt was door de natte grond. Maar dat was het allemaal waard!”

Wat zijn de technische gegevens van deze foto van een wolf in Drenthe ?

De foto is gemaakt met een Nikon D500 en een Sigma 150-600 millimeter zoomlens, op 400 millimeter. Met diafragma f/6.0, sluitertijd 1/1000 en ISO 1150. Zonder statief, ik gebruik zelden een statief omdat ik zonder veel flexibeler ben. 

De wolf in Drenthe in actie

Wat vind je leuk aan natuurfotografie? 

“Wat ik leuk vind aan natuurfotografie is dat je nooit weet wat je te wachten staat en vaak kom je dan ook met hele andere foto’s thuis dan je vooraf misschien verwacht of gehoopt had. 

Niets is zo onvoorspelbaar als natuurfotografie. Buiten dat heb je soms echt engelengeduld nodig en een portie geluk. Daarbij helpt het ook zeker als je weet hoe je onderwerp leeft en wat je kan verwachten.” 

Wat betekent natuurfotografie voor jou?

“Natuurfotografie beslaat een groot deel van mijn leven voor me, het zorgt voor de nodige lichaamsbeweging en ontspanning. Ik kan me hierin echt verliezen en het is een ware passie!”

Wanneer vind jij een natuurfoto echt goed gelukt? 

“Lastig om goed te beantwoorden. Het kan een technisch goede foto zijn waarin alles klopt vanaf de belichting tot aan het moment zelf. Ikzelf vind dieren foto’s het leukst als er interactie is of een ah en oh gevoel bij me op roept.  Dan is het voor mij niet eens zo belangrijk of de foto technisch wel helemaal correct is.”

Wanneer voel je je helemaal gelukkig in de natuur? 

“Ik voel me het gelukkigst als het niet te druk is, ik de geluiden van de vogeltjes hoor en de geuren van het bos of bloemen ruik. Dan kan ik volledig ontspannen. Als ik dan ook nog het geluk heb dat er een dier in de buurt is dan ben ik helemaal gelukkig.”

De wolf in Drenthe is 1 van de 25 geselecteerde foto’s waarop gestemd kan worden. Ga nu naar de Roots Grote Natuurfotowedstrijd stempagina en kies jouw favoriet.

De 25 foto’s waarop gestemd kan worden zijn geselecteerd uit de 107 winnende foto’s die een plekje hebben gekregen in de Roots Natuuragenda 2025. Deze agenda verschijnt eind augustus.

De Grote Roots Natuurfotowedstrijd is mede mogelijk gemaakt door:

Natuurfotowedstrijd 2024 sponsors

Dit zijn de prijzen van de Roots Natuurfotowedstrijd 2024:

Hoofdprijs

Fotoreis naar Spanje met BirdingBreaks t.w.v. € 1.695

Categoriewinnaar Vogels

5-rittenkaart fotohutten Han Bouwmeester t.w.v. € 475.

Categoriewinnaar Insecten

Fotografieworkshop op maat voor 2 personen, door Henkjan Kievit t.w.v. € 485.

Categoriewinnaar Overige dieren

Verrekijker Bynolyt TX8x42HD, beschikbaar gesteld door Vogelinformatiecentrum Texel, t.w.v. € 449.

Categoriewinnaar Landschap

Cadeaucheque van CameraNU.nl t.w.v. € 300.

Categoriewinnaar Plantenrijk

Cadeaucheque van CameraNU.nl t.w.v. € 300.

Categoriewinnaar Art of nature

Verblijf in een Natuurhuisje naar keuze t.w.v. € 300.

Publieksprijs

Weekend logeren bij de boswachter, beschikbaar gesteld door Staatsbosbeheer, t.w.v. max. € 200.

Voor de 2e en 3e prijs van de Publieksjury is er een mooi boekenpakket.


Meer Fotografie