Het Roots-natuurommetje is een maandelijkse wandelserie in Roots. Natuurommetjes zijn korte wandelingen van circa 5 kilometer. Het is de ideale manier om te ontspannen en om van het landschap te genieten. Een overzicht van alle natuurommetjes die in Roots hebben gestaan vind je hieronder. Klik op de naam van het ommetje om de gps-track gratis te downloaden.

Foto: Niels Kooyman

Natuurommetjes in Roots 2022

November: dit natuurommetje over de Brunssummerheide in Limburg gaat door kleurrijke herfstbossen, over met heide begroeide heuvels en langs het brongebied van de Roode Beek.

Oktober: bij een landgoed met de naam Koningshof verwacht je op z’n minst gouden bomen. En die vind je er. Ontdek het zelf met dit 3,8 km tellende ommetje met koninklijke allure.

September: pure rijkdom als je tuin zo groot is dat je er wel 5,5 km – dit ommetje over landgoed Gooilust – kunt wandelen.

Juli/augustus: het Woldlakebos, onderdeel van het nationaal park Weerribben-Wieden, is een uniek moerasbos. Hier leven enorme aantallen libellen, waaronder de zeldzame Kempense heidelibel.

Juni: wandelen over de kwelders, dat kan bijna nergens. Bij Holwerd wel. Ontdek het zelf met dit Roots-ommetje.

Mei: Roots wandelt op het voormalige eiland Schokland, in de Noordoostpolder en stuit daarbij onder meer op mysterieus verspreid liggende keien in een bos…

April: Roots maakt een ommetje van bijna 4 km door duin- en bosgebied de Manteling waar vroeger de rijke VOC-kooplieden recreëerden. De buitenverblijven en het parkachtige landschap herinneren hier nog aan: weelderig bloeiende rododendrons, waterpartijen en lange lanen vol grillig gevormde bomen.

Maart: in een ver verleden huisden er rovers op landgoed De Paltz bij Soesterberg. Nu kom je er goudhaantjes, zonaanbidders en kluizenaars tegen, ontdekt Roots tijdens een ommetje. En, in de toekomst, wellicht de nachtzwaluw.

Februari: in Oegstgeest liggen twee landgoederen lijnrecht tegenover elkaar. Roots loopt er een ommetje van 2,3 km en ontdekt een overdaad aan kunst en natuur.

Natuurommetjes in Roots 2021

December/januari: wandelroute het Wolvenspoor bij Schoonloo is een natuurommetje van 5 km in het Hart van Drenthe.

November: landgoed Vossenberg bij het Drentse Wijster is een kort ommetje van ruim 2 km langs ruige graslanden en door bos.

Oktober: tijdens dit natuurommetje door het Laarder Wasmeer bij Hilversum, ben je even weg van de hectiek van de stad.

September: eind vorige eeuw keek je vanaf de Strandboulevard bij Hoek van Holland nog direct op het strand. Nu is de Van Dixhoorndriehoek een compleet nieuw duingebied aangelegd met slib en zand dat overbleef na de aanleg van de Europoort. Ontdek met dit natuurommetje van 3,5 km hoe bijzonder de natuur er is.

Juli/augustus: naast de Duitse grens en ten oosten van Venlo ligt natuurgebied Groote Heide. Met een oppervlakte van 2,5 km2 is het een van de grotere heidegebieden van Limburg. Tijdens dit ommetje heb je kans op konijnen en rode dopheide.

Juni: zoetwatergetijdennatuur is schaars in Nederland, maar langs de Oude Maas bij Rotterdam zijn nog enkele gebieden die bij hoogwater vollopen en bij laagwater grotendeels leeglopen. Klein Profijt is zo’n juweeltje.

Mei: Roots wandelt een natuurommetje rondom de kreek Dijkwater in Zeeland. Tot 1953 een drukbevaren vaarroute, nu een natuurgebied met een zee aan zeldzame orchideeën. En verrekijker mee, want je hebt grote kans op lepelaars.

April: waar Friesland en Groningen zij aan zij aan de Waddenzee snuffelen, bevindt zich het Lauwersmeergebied, waar vele vogelsoorten broeden en tienduizenden ganzen overwinteren. Onderdeel van deze nog vrij nieuwe wildernis is de Middelplaat.

Maart: de Stelling van Amsterdam biedt talloze forten, sluizen en dijken. Roots maakt een natuurommetje langs een stukje van dit Unesco Werelderfgoed in de omgeving van Spaarndam.

Februari: Isabellagreend is een bijzonder stukje Limburgse natuur. Het is een schiereiland omringd door de Maas en de Oolderplas. Dit ommetje van 5 kilometer toont de aantrekkingskracht van de Maas.

Natuurommetjes in Roots 2020

December/januari: de Dintelse Gorzen bij het Brabantse Dinteloord was voor de aanleg van de Deltawerken een getijdennatuurgebied. De invloeden van eb en vloed zijn inmiddels verdwenen, maar dat maakt een wandeling er niet minder spannend door.

November: tijdens dit bijna 6 kilometer lange ommetje door het Drentse Bargerveen zie je zompige veenmossen, donkergele herfsttinten én duizenden spreeuwen die een ‘black sun’ vormen aan de hemel.

Oktober: tussen Boskoop en Zoetermeer ligt het grootste bos van de Randstad: het Bentwoud. Twintig jaar geleden werden de eerste bomen in het voormalige akkerbouwgebied aangeplant. Inmiddels kun je er eindeloos wandelen, of je maakt een natuurommetje.

September: op dit ommetje door de Stadswaard bij Nijmegen zie én voel je de dynamiek van de uiterwaardennatuur. Die alleen maar groter is geworden sinds de Waal meer ruimte kreeg…

Juli/augustus: wie de zomerdrukte wil ontlopen, brengt een bezoek aan Noarderleech: een van Europa’s grootste kwelderlandschappen, gelegen in het uiterste noorden van Friesland. Hier is het leeg en stil, hier kun je vertragen.

Mei/juni: het nationale park de Drentsche Aa in het voorjaar: lieflijk, kleurrijk, divers én heldere beekjes. Roots verkent er het boswachterspad Oudemolense Diep rond buurtschap Oudemolen. Boswachter Kees van Son van Staatsbosbeheer, drijvende kracht achter het pad, wandelt mee als gids: “Langs deze route heb je 100 procent bloemgarantie.”

April: Roots wandelt door de Vreugderijkerwaard bij de IJssel. Daar ligt namelijk een laarzenpad waar je onderweg dijken, koeien, water en wolken ziet: welkom in het landschap van IJsselschilder Jan Voerman.

Maart: twintig jaar geleden was het nog strak boerenland. Nu kronkelt het Eelderdiepje door nat moeras met riet, roerdomp en zilverreiger. Op een steenworp afstand van Groningen liggen De Onlanden: natte natuur die nog natter gaat worden.

Februari: wandel met dit natuurommetje over landgoederen en door eeuwenoud bos en duin rondom het schilderachtige Bergen in Noord-Holland.

Natuurommetjes in Roots 2019

December/januari: in de bossen tussen Maarn en Doorn liggen de natuurterreinen Stameren en Hoog Moersbergen. Ze vormen de toppen van de Utrechtse Heuvelrug, met hoogtes tot 46 meter boven NAP.

November:  de Helderse Duinen is een fijn natuurommetje onder de rook van Den Helder en Huisduinen. In de gevarieerde duinnatuur is het genieten geblazen van de weidsheid van het landschap en de vele vergezichten.

Oktober: rond het Achterhoekse dorp Baak ligt de afwisselende Helmichroute. Wandel langs weilanden en door een lekker rommelig loofbos, compleet met waterpartijen en een statig landhuis.

September: natuurgebied het Roggebotzand ligt in Flevoland in de buurt van Dronten. Hier ontdek je dat het Roggebotzand een soort ark van Noach is voor Nederlandse bomen.

Augustus: natuurfotograaf Edwin Giesbers is helemaal weg van natuurgebied Duivelshof in Overijssel. Wandel dit ommetje en je snapt waarom: het is engelachtig mooi.

Juli: een wandeling door een veenweidegebied is een wandeling door het groen. Neem de tijd op het natuurommetje Veenweidepad door De Wieden en je ziet alle kleuren van de zomer voorbijkomen.

Juni: dit ommetje voert je langs de Hemelbeek bij het Zuid-Limburgse Elsloo. Speur onderweg naar beversporen in het Bunderbos.

Mei: de Hooglandpolder is een polder ten zuiden van Ossenisse, dat ligt in Zeeuws-Vlaanderen. Je begint bij B&B en boerderij Ondersteboven. Hier geniet je van weidse vergezichten met prachtige wolkenluchten en een fenomenaal uitzicht op de Westerschelde.

April: voor het natuurommetje door het Zwillbrocker Venn steekt Roots in de Achterhoek de grens over naar Duitsland. Als de meeuwen even hun snavels houden, is dit moerasgebied een tempel vol rust, mét flamingo’s.

Maart: Roots wandelt maandelijks een natuurommetje. Deze keer is dat een route door Ackerdijkse Plassen, onder de rook van Rotterdam. Wat je hier ziet: vogels, vogels en nog eens vogels.

Februari: blauw, geel, roze, alle tinten paars en wit. Heel veel wit. Stinsenplanten zijn de eerste bloeiers van het nieuwe jaar. Rond de Friese landhuizen Dekema State en Martenastate komen ze tussen januari en mei allemaal voorbij.

Natuurommetjes in Roots 2018

December 2018/januari (2019): de Grebberg bij Rhenen is een fantastische wandelberg. Op ruim 50 meter hoogte zie je hoe de Nederrijn ijsblauw fonkelt en hoe dikke eiken baden in het winterlicht.

 

Meer routes volgen binnenkort.