3 Waterweetjes

René Alblas

3 July 2015 .

DOOR: RENÉ ALBLAS

• Tijdens deze zomerse dagen heeft WATER voor veel mensen een magische klank. Iedereen wil naar de zee. Overvolle treinen en ellenlange files zijn het gevolg. Soms lijkt het alsof Nederland maar een paar stranden heeft en dat iedereen daar naartoe moet.

Toch heeft Nederland maar liefst 451 kilometer strand, ruimte zat toch? Ja en nee. Op zich heeft Nederland relatief veel kustlijn als je het bijvoorbeeld vergelijkt met België met nog geen 70 kilometer, dat is pas echt dringen. Maar als je er nou eens vanuit zou gaan dat (bijna) het hele land op hetzelfde moment naar het strand zou gaan. Dat betekent (afgerond) 15.000.000 mensen die zich moeten verdelen over 45.000.000 centimeter strand. Oftewel iedere Nederlander heeft recht op 3 centimeter strand. Best wel krap dus…

• WATER is voor heel veel natuurfotografen het ideale onderwerp. Dauwdruppeltjes, woeste golven, rivierbodems en alles bedekkende sneeuw. Allemaal ideale onderwerpen, die altijd in beweging en dus nooit saai zijn. Een mooi voorbeeld van een echte waterfotograaf is Theo Bosboom. Begin september verschijnt zijn nieuwe boek ‘Dromen van Wildernis’ en dat staat vol met voorbeelden van wat je als fotograaf allemaal met water kunt doen. Een paar voorbeelden:

Meer info over het boek van Theo Bosboom: klik hier.

• Heel veel Nederlanders staan er niet bij stil. Al het WATER dat op een Nederlands dak valt stroomt uiteindelijk naar de Noordzee toe. Maar als je in Frankrijk door de Vogezen rijdt word je er steeds op gewezen dat je een waterscheiding passeert. Vijf kilometer ten noorden van mijn huis staat zo’n bordje. Rechts van het bord stroomt al het water via de grote rivieren naar de Noordzee. Maar ik woon links van het bord, dus iedere drup die in mijn tuin valt komt uiteindelijk in de Middellandse zee terecht. Op de één of andere manier helpt dit enorm om het hele jaar een vakantiegevoel te hebben!

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog