3x blauwe ogen in de dierenwereld

Marloes Blom

16 januari 2023 .

blauwe ogen

Foto Chris Ruijter

Het is Blue Monday, een goed moment om wat dierenpracht te delen. Met uiteraard blauw in de hoofdrol: blauwe ogen. Bij mensen zijn blauwogen in de minderheid en in de dierenwereld geldt dat ook. Maar wie goed rondkijkt, kan toch aardig wat dieren met blauwe ogen vinden. Deze 3, bijvoorbeeld. 

1. Blauwe bril

Deze verliefde jan-van-genten hebben elkaar zojuist diep in de helderblauwe ogen gekeken. Hoewel, kijk eens goed: het is niet de iris die hemelsblauw is, maar de ring rondom het oog. Overigens maakt liefde deze zeevogels zeker niet kleurenblind en er zijn meer jan-van-genten die op blauw vallen. De blauwvoetgent bijvoorbeeld. Alleen valt die dus meer op voeten dan op brillen.

Lees ook: Hoe komt de jan-van-gent aan zijn naam?

blauwe ogen
Verliefde Jan van Genten met prachtig bokeh door de zon die op de zee schijnt. Foto: Ingrid van Gulick

2. Blauwe collectie

Behalve een fraai satijnblauw glanzend verenpak heeft de satijnblauwe prieelvogel ook diepblauwe ogen. Maar het mooist is zijn tentoonstelling. Hij weet waar de vrouwen van houden: van alles wat blauw is. Eerst maakt hij een expositieruimte met wanden van twee rijen takjes die hij aan de binnenzijde beschildert met het sap van blauwe bessen. Dat is nog maar het begin.

In de ruimte legt meneer een indrukwekkende verzameling aan van blauwe voorwerpen. Veren, bessen en bloemen, maar ook pennendoppen, snoep­ papiertjes, wasknijpers en aanstekers. Hoe blauwer, hoe beter. En zo denkt mevrouw er ook over. Zij heeft een vlekkerig groen verenpak, maar net zulke kobaltkleurige ogen als de man. Haar ogen zijn kritisch. Maar als de verzameling haar bevalt, valt ze voor die ijverige blauwogige conservator.

Meer zien:

blauwe ogen
Behalve een fraai satijnblauw glanzend verenpak heeft de satijnblauwe prieelvogel ook diepblauwe ogen. Foto: David Tipling / NIS

3. Azuren optiek

De ogen van libellen en waterjuffers bestaan uit een paar duizend deeloogjes, goed voor een beeld van evenzoveel pixels. De oogjes zijn gerangschikt in twee halve bollen en staan bij de juffers ver uit elkaar aan weerszijden van de kop. Een supergroothoek met hoge resolutie, zou je zeggen als het een digitale camera was. En bij de azuurwaterjuffer kleuren de ogen ook prachtig bij de rest.

Vorig jaar was zo’n paar blauwe ogen in close-up ook te bewonderen in een reizende insectenexpositie van Natuurmonumenten. Wil je die ogen zelf ook eens scherp op beeld vastleggen, net als de Roots lezers die onderstaande beelden maakten? Check deze mini-masterclass libellenfotografie van topfotograaf Edwin Giesbers.

blauwe ogen
Een macro foto van een azuurwaterjuffer. Mooie scherpte op zijn kop en de achtergrond die mooi egaal groen kleurt door het gras op de achtergrond. Foto: Bart Smits
blauwe ogen
Een azuurwaterjuffer (mannetje) op een koude morgen laat zich goed benaderen. Foto: Chris Ruijter

Tekst Geert-Jan Roebers
Foto bovenaan: Chris Ruijter


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws